Terve.fi

Näin nautit matkustelusta yliaktiivisesta rakosta huolimatta!

Näin nautit matkustelusta yliaktiivisesta rakosta huolimatta!
Matkustelu on monille yksi elämän suurista ilon aiheista. Yliaktiivisen rakon tai pidätysvaikeuksien kanssa painivalle matkanteko voi kuitenkin olla yhtä tuskaa. Ahkeralla etukäteissuunnittelulla voi välttää turhat nolosteluhetket ja tiukat paikat. Ja niin matkustelu voi olla mielekästä ja nautinnollista.

Matkustelu on monille yksi elämän suurista ilon aiheista. Yliaktiivisen rakon tai pidätysvaikeuksien kanssa painivalle matkanteko voi kuitenkin olla yhtä tuskaa. Ahkeralla etukäteissuunnittelulla voi välttää turhat nolosteluhetket ja tiukat paikat. Ja niin matkustelu voi olla mielekästä ja nautinnollista.

Tarkista lääkitys

Jos et ole aiemmin käyttänyt lääkkeitä yliaktiivisen rakon hoidossa, selvitä, kannattaisiko matkalle ottaa mukaan jokin uusi reseptilääke.

Jotkut selviävät yliaktiivisen rakon kanssa tavallisessa arjessa ja käyttävät lääkkeitä vain rakolle jännittävissä tilanteissa, kuten elokuviin mennessä tai juuri lomamatkalla, jolloin vessa ei välttämättä ole jatkuvasti lähietäisyydellä.

Pyydä lääkäriltäsi todistus reseptilääkkeistä tai hanki englanninkielinen resepti. Säilytä ulkomaille suuntautuvilla matkoilla lääkkeet alkuperäisissä pakkauksissa. Pakkaa ne aina käsimatkatavaroihin.

Varaa matkalle riittävästi lääkkeitä! Niitä voi olla mahdotonta saada paikan päältä.

Selvitä myös pari kuukautta ennen matkaa lääkärisi kanssa yleisten rokotusten, tehostavien lääkkeiden tai esimerkiksi maitohappobakteerien tarve.

Varmista helppo liikkuvuus

Mieti tarkkaan, millä välineellä matkustat. Jos rakkosi häiritsee sinua huomattavasti, harkitse, kestätkö todella pitkät bussimatkat ilman vessaa.

Jos kuitenkin matkustat liikennevälineellä, jossa ei ole wc-käyntimahdollisuudesta, selvitä etukäteen reitin varrella olevat huoltoasemat tai mahdolliset pysähdysvälit. Näin tiedät tasan tarkkaan, missä lähin vessa kulloinkin on.

Varaa istumapaikka käytäväpuolelta, läheltä vessaa tai läheltä ovea, jotta voit poistua nopeasti tarpeen vaatiessa.

Lennettäessä informoi lentohenkilökuntaa siitä, että haluaisit poistua ensimmäisten joukossa. Useat lentoyhtiöt tarjoavat erikseen mahdollisuutta astua koneeseen ja poistua sieltä ensimmäisten joukossa.

Pukeudu fiksusti

Tummat vaatteet piilottavat hyvin pienet vahinkovuodot. Valitse myös löysästi istuvia alaosia, jotka eivät purista rakkoa ja turhaan aiheuta lisää painetta.

Sarongin, takin tai neulepuseron voi puolestaan solmia lanteille pienen karkailun piilottamiseksi.

Kuljeta aina mukana vaihtovaatekertaa. Kertakäyttöiset puhdistusliinat ovat oivallinen pelastus, jos vahingon sattuessa vessaa tai puhdasta vettä ei ole lähettyvillä.

Suojaudu

Suunnittele kunkin etapin tarpeet tarkasti. Jos käytät inkontinenssisuojia, varmista, että niitä on riittävästi matkan ajaksi ja varaudu myös muutamalla ylimääräisellä suojalla odottamattomien viivästysten varalta.

Muista pitää suojat käden ulottuvilla. Lentokoneen ruumassa olevat suojat eivät tiukan paikan tullen auta. Monet lentoyhtiöt eivät laskuta ylimääräistä käsimatkatavaroista, jos ne liittyvät terveydenhoitoon.

Jos sinulla on useampi laukku mukanasi, kannattaa suojat jakaa eri laukkuihin. Jos laukkusi häviää matkalla, säästyy kuitenkin osa suojista.

Ota mukaasi oma vuotosuoja sänkyä varten tai selvitä, millaisia palveluja hotellisi tarjoaa.

Käytetyille suojille voi kuljettaa varmuuden vuoksi suljettavaa pikkupussia mukana, jos vessaa ei satu olemaan lähimailla.

Tuoksuja minimoiva hajuste voi pelastaa noloilta hetkiltä, jos vahinko sattuu.

Ruokaile rakko huomioiden

Juo paljon niin sanottuja hyviä nesteitä erityisesti etelän lomakohteisiin suunnatessasi, sillä korkean lämpötilan lisäksi myös ilmastointi kuivattaa ja aiheuttaa siten nestehukkaa.

Vesi on ehdottomasti paras vaihtoehto.

Älä missään nimessä vähennä juomistasi vähentääksesi mahdollista virtsankarkailua. Liian vähäinen juominen voi itse asiassa vain pahentaa oireita.

Vältä kuitenkin rakkoa ärsyttäviä juomia, kuten kahvia, teetä, alkoholia, suklaata sisältäviä juomia, limsoja ja muita hiilihapollisia juomia sekä urheilujuomia.

Samoin kannattaa välttää vahvasti maustettuja ja happamia ruokia.

Ateriat kannattaa pitää kevyinä, sillä aineenvaihdunta on muutenkin koetuksella pitkien matkusteluiden vuoksi. Ummetus ja turvotus voivat lisätä yliaktiivisen rakon oireita.

Muita hyviä vinkkejä

Monet maat ovat julkaisseet internetissä kartan julkisten vessojen sijainnista. Selvitä etukäteen matkareittisi varrella olevat yleisövessat, niin matkustaminen on huomattavasti tyynempää.

Älä myöskään unohda kääntyä ravintoloiden, hotellien tai ostoskeskusten puoleen vessan tarpeestasi.

Kävele ja venyttele, kun voit. Ne pitävät aineenvaihdunnan normaalia toimintaa yllä ja ehkäisevät siten esimerkiksi ummetusta.

Lähteet:

Julkaistu: 16.8.2015
1 kommentti