Terve.fi

Häiritseekö yliaktiivinen rakko untasi? Toimi näin

Häiritseekö yliaktiivinen rakko untasi? Toimi näin
Yliaktiivinen virtsarakko voi todella vaikeuttaa hyvin nukkumista. Näillä vinkeillä voit saada riittävät yöunet yliaktiivisesta rakosta huolimatta.
Julkaistu: 31.10.2014

Yksi elämän nolostuttavimmista hetkistä täytyy olla se, kun on asettunut mukavasti yöunille peiton alle, rentoutunut, ja yhtäkkiä tuntee jotakin lämmintä jalkojensa välissä. Olet laskenut allesi, mitä ei ole tapahtunut sitten lapsuuden.

WebMD.comin mukaan tämä on todellisuutta yliaktiivisesta virtsarakosta kärsivälle. Vaikka he ehtisivätkin mennä vessaan ennen sänkyyn pissaamista, he joutuvat heräämään yön aikana niin usein, etteivät he saa nukuttua kunnolla.

Yleensä virtsan määrä rakossamme vähenee ja muuttuu tiiviimmäksi öisin, joten voimme nukkua kuudesta seitsemään tuntia ilman tarvetta nousta vessaan useammin kuin kerran yön aikana. Moni yliaktiivisesta rakosta kärsivä kärsii kuitenkin myös nokturiasta eli tarpeesta käydä pissalla useita kertoja yössä. Tämä luonnollisesti häiritsee heidän unirytmiään.

Hyvät yöunet yliaktiivisesta rakosta huolimatta

Urologi Melody Densonin mukaan valmistautuminen on kaiken aa ja oo, jos tahtoo nukkua hyvin yliaktiivisen rakon kanssa. Voit esimerkiksi nukkua pyyhkeen päällä ja pitää yöpöydälläsi kosteuspyyhkeitä vahinkojen varalta, mutta voit myös kokeilla näitä vinkkejä ehkäistäksesi vahinkoja tapahtumasta:

  • Rajoita nesteiden juomista ennen nukkumaanmenoa. Yritä olla juomatta mitään kello kuuden jälkeen illalla.
  • Vältä ruokia ja juomia, jotka ärsyttävät rakkoasi. Näihin kuuluvat esimerkiksi kofeiini, alkoholi, sitrusmehut, karpalomehu, mausteiset ruoat, kuten curry, happoiset ruoat, kuten tomaatti ja tomaattikastike, suklaa sekä keinotekoiset makeutusaineet.
  • Käy vessassa kahdesti ennen kuin menet sänkyyn. Käy pissalla, pese sitten hampaasi ja suorita muut nukkumaanmenorutiinisi. Käy sitten uudestaan vessassa juuri ennen kuin hyppäät petiin.

Lähde: WebMD.com

Kommentoi »