Treeni ja ravinto

Mitä hyötyä maitohappobakteereista on?

Ihmisen normaalifloorassa on yli 500 eri bakteerilajia.

Teksti Mari Kataja
26.11.2013 Terve.fi

Normaaliflooran merkitys ihmisen puolustusjärjestelmän toiminnassa on lisännyt mielenkiintoa tiettyjä “hyviä” bakteerikantoja, eli maitohappobakteereja, kohtaan ja ne ovatkin nykyään hyvin myyty ravintolisäryhmä useaan eri vaivaan.

Onko maitohappobakteerien hyödyistä kuitenkaan näyttöä ja tehoavatko ne todella? Tähän kysymykseen vastasi dosentti Kalle Jokelainen Helsingin Farmasian Päivillä.

1. Ripuli

Maitohappobakteerien on osoitettu lyhentävän tulehduksellisten ripulien kestoa etenkin lasten rotavirusripulissa.

- Tämä on faktatietoa, toteaa Jokelainen. Myös ripuliulosteiden määrän on todettu vähenevän. Lisäksi maitohappobakteerit lyhentävät viruseritystä, millä on tärkeä merkitys taudin tarttuvuuden kannalta, Jokelainen huomauttaa.

Maitohappobakteerit voivat auttaa myös antibioottiripulin ehkäisyssä.

- Maitohappobakteerit saattavat estää toistuvien Clostridium difficile-bakteerin aiheuttamia infektioita. Etenkin Saccharomyces boulardiista (hiivasolu) on tämän suuntaista näyttöä. Sen sijaan maitohappobakteerien hyödyistä turistiripuliin ei ole olemassa selvää näyttöä, Jokelainen kertoo.

2. Tulehdukselliset suolistosairaudet

Kroonisten tulehduksellisten suolistosairauksien – haavaisen paksusuolentulehduksen ja Crohnin taudin – hoidossa maitohappobakteereilla on todettu useissa tutkimuksissa olevan hyötyä. Myös ärtyneen suolen oireyhtymässä on maitohappobakteerien osoitettu vähentävän oireita, kuten kipua ja vatsan turvottelua.

- Ibs (ärtyneen suolen oireyhtymä) -potilaiden elämänlaatu parani maitohappobakteereilla tutkimuksen mukaan, mikä on erittäin tärkeä asia, Jokelainen tähdentää. Hän kehottaa potilaita ehdottomasti kokeilemaan maitohappobakteereja, koska niistä on apua monelle.

3. Allergiat

- Allergisten lasten normaaliflorassa on todettu olevan vähemmän laktobasilli- ja bacteroides-lajeja, jotka kuuluvat ihmisen normaaliflooraan, Jokelainen kertoo.

Jokelaisen mukaan tutkimuksissa on todettu, että äidin nauttimat probiootit raskausaikana sekä lapsen nauttimat maitohappobakteerit ennen puolen vuoden ikää suojaavat riskilapsia atooppiselta ihottumalta. Allergioiden kokonaismäärään ei maitohappobakteereilla ole kuitenkaan todettu olevan vaikutusta.

4. Muut sairaudet

Tutkimuksia maitohappobakteerien vaikutuksista muun muassa nivelreumaan, suolistosyöpiin (ohutsuolen syöpä, paksu- ja peräsuolen syöpä), ateroskleroosiin ja maksakirroosiin on tehty. Tutkimuksia tarvitaan kuitenkin lisää selvittämään maitohappobakteerien optimaalista koostumusta, annostelun ajoitusta sekä annostelun kestoa.

Maitohappobakteerienkantoja on saatavilla yhtä montaa kuin tuotteita markkinoilla on, mutta mikä niistä on se oikea valinta?

- Mahdollisesti maitohappobakteeri-coctail tutkimusten mukaan, mutta totuus voi olla puolivälissäkin, toteaa Jokelainen.

Dosentti Kalle Jokelainen luennoi Helsingissä Farmasian Päivillä 15.11.2008 aiheesta “Ruoansulatuskanavan merkitys eri tautitilojen synnyssä – onko maitohappobakteereista hyötyä?”

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi