Terve.fi

Probiootit ja antibioottihoidon haitat

Probiootit ja antibioottihoidon haitat
Antibioottihoidot muuttavat suoliston bakteerikantaa ja mahdollistavat haitallisten suolistobakteerien lisääntymisen. Probiootit sopivat erittäin hyvin suolistobakteerien tasapainon ylläpitämiseen tai palauttamiseen antibioottihoidon aikana ja sen jälkeen.
Teksti

Julkaistu 22.3.2010

 

Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) on probioottinen maitohappobakteeri, jonka on todettuvähentävän antibioottikuurin sivuvaikutuksia terveillä aikuisilla. LGG:llähapatetun maitovalmisteen käyttö vähensi antibioottienaiheuttamia vatsavaivoja, erityisesti ripulia ja ulosteen löysyyttä.

Lactobacillus rhamnosus GG on herkkä tavallisimmille antibiooteille, mutta sen on silti todettu selviävänhengissä suolistossa antibioottihoidonkin aikana suurimmalla osalla tutkituistahenkilöistä. Antibiootti ei tuhoa LGG maitohappobakteerinvaikutusta, jos niitä ei oteta samaan aikaan. Antibiootti kannattaa ottaa ensinja probiootti vasta puolen tunnin kuluttua. Osa maitohappobakteereista kutenLGG on luonnostaan resistenttejä antibiooteille. LGG:n antibioottiresistenssiperustuu kuitenkin erilaisiin geeneihin kuin taudinaiheuttajabakteereilla.Siksi LGG:tä sisältävien tuotteiden käyttöön ei liity vaaraaantibioottiresistenssin ”tarttumisesta” taudinaiheuttajille.

Valio Gefilus® -tuotteet sisältävät LGG maitohappobakteeria.

Kommentoi »