Ravintolisät
Ravintolisät tukevat monipuolista ruokavaliota. Ravintolisät lisäävät parhaimmillaan hyvinvointia.

Ravintolisät ovat elintarvikkeita, jotka poikkevat muodoltaan ja käyttötavaltaan muista elintarvikkeista. Ravintolisät ovat parhaimmillaan monipuolisen ruokavalion tuki. Ravintolisät voivat edistää oikein käytettyinä terveyttä. Ravintolisät muistuttavat usein ulkoisesti lääkkeitä ja ovat esimerkiksi kapseleita tai yrttiuutteita. Ravintolisät voivat olla erilaisia yrttivalmisteita seikä valmisteita, jotka jotka on tarkoitettu erilaisten rasvahappojen, vitamiinien, kuidun ja kivennäisaineiden saantiin.

Vitamiinit voivat joskus olla hyväksi ihmiselle purkista nautittuina. Vitamiinit erilaisina valmisteina saattavat olla tarpeen esimerkiksi iän karttuessa: ikääntyville suositellaan usein D-vitamiinilisää ympäri vuoden luunmurtumien ehkäisemiseksi. Vitamiinit voivat olla tarpeen kapselin muodossa myös erilaisia ruokavalioita noudattaville. Esimerkiksi vegaani tarvitsee B12-vitamiinia purkista. Vitamiinit edistävät kehon normaaleja toimintoja ja pitävät yllä kudosten hyvinvointia. Yleensä tarvittavat vitamiinit saadaan monipuolisesta ruokavaliosta.

Luontaistuotteet ja lisäravinteet ovat kansankielisiä ilmaisuja ravintolisistä. Lisäravinteet pitävät sisällään hyvin erilaisia ravinteita ja rohdoksia. Kasvisrohdoksiin perustuvat luontaistuotteet ovat myynnissä vain luontaistuotekaupoissa. Luontaistuotteet ja lisäravinteet eivät lähtökohtaisesti ole vaarallisia, mutta niistä on syytä puhua lääkärin kanssa: jotkut luontaistuotteet heikentävät tiettyjen lääkkeiden tehoa. Etenkin ulkomaisista nettikaupoista tilatut luontaistuotteet ja lisäravinteet voivat pahimmillaan sisältää haitallisia raskasmetalleja. Lisäravinteet ja luontaistuotteet kannattaakin ostaa luotettavista kaupoista.

Urheilijalle etenkin aminohapot ovat tärkeitä ravintoaineita. Proteiini eli valkuaisaine koostuu ketjuista, joita aminohapot muodostavat. Aminohappo on orgaaninen yhdiste. Kun useampi aminohappo liittyy ketjuksi, niistä syntyy proteiini. Proteiini on lihasten rakennusaine. Siksi proteiini ja aminohappo ovat termejä, jotka vilahtelevat treenaajien puheessa tiuhaan. Urheilijan lisäravinteet sisältävät ainesosia, joissa tarvittavat aminohapot ovat tasapainossa. Proteiini jossain muodossa, esimerkiksi juomana hiilihydraatin kera, on treenin yhteydessä tärkeä monelle urheilijalle.

Tarvittavat vitamiinit, aminohapot ja riittävä proteiini ovat toki saatavissa myös monipuolisesta ruokavaliosta. Onkin tärkeää, että ravintolisät ja lisäravinteet ovat osa terveellistä ruokavaliota, eivät niiden korvike. Proteiinipatukalla tai viherpirtelöllä ei voi elää. Tai voi, mutta se ei ole kovin terveellistä. Itselle sopivat lisäravinteet voivat kuitenkin olla oikein käytettyinä avuksi. Luontaistuotteet voivat auttaa myös nukahtamaan, rentoutumaan ja vähentämään stressiä. Joidenkin mielestä luontaistuotteet ovat pehmeä vaihtoehto lääkkeille, mutta kaikki riippuu yksilöstä ja tuotteesta. Lisäravinteet, jotka sopivat yhdelle, eivät auta toista lainkaan. Tasapaino löytyy vain kokeilemalla.

Luontaistuotteet ovat usein myös ekologisia ja luonnomukaisia. Niin sanotut superfoodit, kuten maca, raakakaakao, viherjauheet ja mehiläisen siitepöly, ovat kasvattaneet suosiotaan. Niiden uskotaan antavan keholle ravinteita optimaalisessa muodossa ympäristöä kunnioittaen. Myös jauheena nautittava proteiini voi olla luomua.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi