Terve.fi

Raskauden aikana nautitut kalaöljyt alentavat lapsen astmariskiä

Raskauden aikana nautitut kalaöljyt alentavat lapsen astmariskiä

Kalaöljyä sisältävät ravintolisät raskauden viimeisen kolmen kuukauden aikana saattavat alentaa lapsen astmariskiä. Lue lisää.
Mainos

Tuoreen tanskalaistutkimuksen perusteella kalaöljyä sisältävät ravintolisät raskauden viimeisen kolmen kuukauden aikana saattavat alentaa lapsen astmariskiä.

Tutkimukseen osallistui 695 raskaana olevaa naista. Lapsen astman riski oli 23,7 prosenttia plaseboryhmäläisillä, jotka saivat 2,4 grammaa oliiviöljyä päivittäin. Kalaöljykapseleita saaneilla naisilla riski laski 16,9 prosenttiin, mikä tarkoittaa 30,7 prosenttista riskin alenemista lapsen kolmen ensimmäisen elinvuoden aikana.

Suurin hyöty vaikutti olevan niiden lasten äideille, joilla oli puutosta kahdesta kalaöljystä saatavasta ainesosasta: eikosapentaeenihaposta (EPA) ja dokosaheksaeenihaposta (DHA). Puutos tekee alttiimmaksi tulehduksille ja heikentyneelle immuunivasteelle, joista kumpikin vaikuttaa astman ja siihen liittyvien vaivojen syntyyn.

Alhaisimmat EPA- ja DHA-arvot omaavilla äideillä lapsen astman riski laski kalaöljykuurin jälkeen 17,5 prosenttiin. Oliiviöljyä saaneilla äideillä riski oli 34,1 prosenttia.

Viime vuosikymmenien aikana astman ja astman kaltaisten vaivojen määrä on yli tuplaantunut länsimaissa. Aiempien tutkimusten perusteella kyseiset vaivat ovat yleisempiä lapsilla, joiden äidit ovat saaneet liian vähän kalaöljyjä. Tuore aiempia tutkimustuloksia vahvistava tutkimus julkaistiin arvostetussa The New England Journal of Medicine tiedelehdessä.

Tutkijat uskovat, että tuloksia täytyy vahvistaa vielä muissakin maailman kolkissa, etenkin niissä, joissa kalaöljyjen käyttö on vähäistä. Naiset voivat saada tarpeeksi kalaöljyjä myös ruokavaliosta, mutta tutkimusta johtaneen Hans Bisgaardin mukaan henkilön täytyy todella rakastaa kalaa saadakseen tarpeeksi tarvittavia ainesosia.

Lue lisää nykysuosituksista tästä ja tästä

Tutkimus: N Engl J Med 2016.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi. Tutustu myös muihin terveydenhuollon ammattilaisten palveluihimme.

Lue lisää:

Raskausajan ravinnon vaikutukset lapseen

Oletko raskaana? Unohda sipsit, keksit ja ranskalaiset

Julkaistu: 5.2.2017