Raskauden kulku on jaettu raskauskolmanneksien mukaan kolmeen artikkeliin, joissa kuvataan kehittymistä viikoittain ja kerrotaan mitä muutoksia omassa kehossasi tapahtuu.
Jokainen äiti ja lapsi ovat yksilöitä. Artikkeleissa esiintyvät tulokset ja mitat ovat keskiarvoja, ja esimerkiksi lapsen pituus ja paino voivat vaihdella huomattavasti. Tiedot ja ohjeet tulee käsittää ohjeellisina. Käänny tarvittaessa lääkärin tai äitiysneuvolan puoleen.
Raskausviikko 28
Äidin keho
Sydämesi lyö ehkä tavanomaista nopeammin ja hengästyt helpommin.
Lapsi
Sikiö painaa noin 1100 grammaa. Pituus on noin 34 cm. Luusto vahvistuu ja ihon alle kertyy rasvaa.
Ongelmat/huomiot
Raskaudenaikainen verenpaineen nousu: Ilmenee aikaisintaan 20. raskausviikon jälkeen, yleensä viimeisten 8-10 viikon aikana.
Verenpaineen mittaustekniikkaan tulee kiinnittää huomiota, jotta tulokset olisivat luotettavia: ennen mittausta tulisi rauhassa levätä 15 minuuttia, koska fyysinen rasitus vaikuttaa tulokseen. Myös psyykkinen jännitys voi nostaa arvoja.
Raskausviikko 29
Äidin keho
Rinnat ovat suurentuneet ja tulleet raskaammiksi. Nännien koko suurenee. Pigmentaatio nännipihan alueella on edelleen huomattavaa.
Lapsi
Sikiö painaa noin 1250 grammaa. Pituus on noin 35 cm. Sikiö avaa ja sulkee silmiään. Selkeät uni- ja valvejaksot ovat todettavissa.
Ongelmat/huomiot
Pre-eklampsia eli raskausmyrkytys: Tarkoittaa loppuraskaudessa esiintyvää oireyhtymää, jossa verenpaine nousee, virtsaan ilmaantuu valkuaista ja synnyttäjällä voi esiintyä oireina päänsärkyä, turvotuksia, ylävatsakipuja ja näköhäiriöitä (valo- tai nokipalloja). Taudin kehittymistä seurataan yleensä sairaalassa.
Raskausviikko 30
Äidin keho
Vatsan ja kohdun kasvu aiheuttaa lannerangan alueella kaareutumisen korostumista, mikä ilmenee ristiselkäkipuina.
Häpyliitoksen ja muidenkin nivelten löystyminen aiheuttaa kipua häpyluunseudussa ja lonkka-alueilla. Liikkua saa voinnin mukaan. Tukivyö voi helpottaa häpyliitoskipua.
Lapsi
Sikiö painaa noin 1500 g. Pituus on noin 37 cm. Vartalosta muotoutuu päätä isompi ja lapsi liikkuu aktiivisesti
Raskausviikko 31
Äidin keho
Häpyluuliitos voi kipeytyä. Tilaa kutsutaan symfyseolyysiksi. Kipu johtuu lantiorenkaan löystymisestä, joka on normaalia. Lonkka- ja selkäkivut voivat pahentua.
Lapsi
Sikiö painaa noin 1750 grammaa. Pituus on noin 39 cm. Lapsi voi nähdä unta.
Tutkimukset
Äitiysloma: Äitiysloman pituus on 105 arkipäivää ja sen voi aloittaa 30–50 arkipäivää ennen laskettua synnytysajankohtaa. Äitiysloman aikainen palkka määräytyy työehtosopimuksen mukaan. Oikeuttaa vuosilomaan.
Raskausviikko 32
Äidin keho
Ajatuksesi ehkä siirtyvät jo kohti tulevaa synnytystä.
Lapsi
Sikiö painaa noin 2000 grammaa. Pituus on noin 41 cm. Iho on punertava ja ryppyinen.
Ongelmat/huomiot
Äitiysrahaa haetaan KELA:lta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua synnytysaikaa.
Tutkimukset
Perhevalmennus alkaa.
Raskausviikko 33
Äidin keho
Seuraa vointiasi loppuraskauden ajan. Jos aistit huonovointisuutta tai päänsärkyä, hakeudu neuvolaan keskustelemaan asiasta ja mittauttamaan verenpainearvosi.
Lapsi
Sikiö painaa noin 2200 grammaa. Pituus on noin 43 cm. Iho paksunee, kynnet kasvavat. Suoliston kypsyminen ruuansulatukseen.
Ongelmat/huomiot
Hepatogestoosi: Raskaudenaikainen maksan kuormittuminen eli hepatogestoosi ilmenee terveen näköisen ihon voimakkaana kutinana. Diagnoosi varmistuu synnyttäjältä otetusta verinäytteestä, josta katsotaan maksa-arvot.
Kutinan aiheuttaa sappihappojen kerääntyminen ihon alle. Synnytys käynnistetään yleensä ennen laskettua aikaa.
Raskausviikko 34
Äidin keho
Tyypillisiä loppuraskauden ongelmia kuten närästystä, ummetusta, turvottelua ja selkäkipuja esiintyy ja oireilu pahenee yleensä loppuraskautta kohden.
Lapsi
Sikiö painaa noin 2450 grammaa. Pituus on noin 44 cm. Mittasuhteet ovat lapsella kuin täysiaikaisella.
Tutkimukset
Synnytyskipua voidaan hoitaa usealla eri menetelmällä. Lääkkeettömiä vaihtoehtoja ovat lämmin suihku tai ammekylpy, akupunktiopisteiden painelu ja hieronta sekä magneettinapit, tehokas hengitystekniikka ja rentoutuminen.
Lääkkeellisiä menetelmiä ovat lihakseen pistettävät voimakkaat kipulääkkeet, ilokaasu, epiduraali- ja spinaalipuudutus.
Raskausviikko 35
Äidin keho
Tuleva synnytys alkaa mietityttää yhä enemmän. On luonnollista, että synnytyksen lähestyminen kääntää ajatukset synnytyksen kulkuun ja kivun kokemiseen synnytyksen aikana.
Lapsi
Sikiö painaa noin 2700 grammaa. Pituus on noin 45 cm.
Tutkimukset
Synnytystapa-arvio neuvolassa: sikiön tarjonnan tarkistus, luisen lantion ja kohdunsuun kypsyyden arviointi.
Raskausviikko 36
Äidin keho
On hyvä ymmärtää, että synnytys on dynaaminen tapahtuma, jonka kulkua ei voi täysin suunnitella etukäteen. Kivunlievitykseen ja erilaisiin toimenpiteisiin synnytyssalissa vaikuttaa itse synnyttäjän tuntemukset ja sikiön vointi.
Lapsi
Sikiö painaa noin 2850 grammaa. Pituus on noin 46 cm. Laajat raajaliikkeet vähenevät tilanahtauden takia. Kiehnäävät vartaloliikkeet tuntuvat.
Tutkimukset
Sikiön perätila: Arvio ulkokäännöksen mahdollisuudesta ja synnytystavasta äitiyspoliklinikalla. Viikoittaiset seurantakäynnit neuvolassa alkavat.
Raskausviikko 37
Äidin keho
Supistuksia voi tuntua enenevästi.
Lapsi
Sikiö painaa noin 3000 grammaa. Pituus on noin 47 cm.
Raskausviikko 38
Äidin keho
Olo alkaa olla jo aika tukala kookkaan vatsan kanssa. Liikkua voi voinnin mukaan. Seuraile sikiön liikkeitä. Jos sikiö vähentää selvästi liikkumista, eikä supistuksia vielä tunnu, hakeudu neuvolaan ylimääräiselle tarkistuskäynnille.
Lapsi
Sikiö painaa noin 3200 grammaa. Pituus on noin 48 cm. Sikiö alkaa olla kypsä syntymään. Hengitysjärjestelmäkin on kypsynyt kohdun ulkoisen elämän vaatimuksiin.
Ongelmat/huomiot
Raskaus on täysi viikolla 38+0. Raskauden keston biologinen vaihtelu on suuri ja siksi normaali raskauden kesto on 38+0-42+0 viikkoa.
Synnytys voi käynnistyä supistuksilla tai lapsiveden menolla, jota yleensä seuraa muutaman tunnin -vuorokauden viiveellä supistukset.
Synnytys katsotaan käynnistyneeksi, kun supistukset tulevat säännöllisesti ja tihenevästi alle 10 min välein.
Raskausviikko 39
Äidin keho
Rauhallista oleskelua ja kotiaskareiden touhuamista voinnin mukaan. Voit tehdä kevyitä kävelylenkkejä. Levähtäminen/päiväunet tarpeen mukaan. Sikiön liikkeiden tarkastelua.
Lapsi
Sikiö painaa noin 3350 grammaa. Pituus on noin 49cm. Pituudessa ja painossa voi suuria yksilöllisiä eroja.
Ongelmat/huomiot
Alatiesynnytys: Synnytykseen kuuluu kolme vaihetta: Avautumisvaihe on pisin ja sen kesto on keskimäärin ensisynnyttäjällä 10 tuntia, monisynnyttäjällä 6, mutta yksilöllinen vaihtelu on suurta.
Äiti pääsee aktiivisesti osallistumaan synnytykseen työntämällä sikiötä ulos yhtäaikaisesti kohdun supistusten kanssa. Kolmannessa vaiheessa syntyvät istukka ja sikiökalvot.
Tutkimukset
Sektio eli keisarinleikkaus voidaan valita tietyistä lääketieteellisistä syistä jo ennalta käsin ennen synnytyksen käynnistymistä. Tuolloin leikkauspäivä ajoitetaan yleensä raskausviikolle 39–40.
On tärkeää tiedostaa, että keisarileikkaukseen liittyy enemmän ongelmia (tulehduksia, verenvuotoa ja suurentunut riski laskimotukokselle) kuin alatiesynnytykseen, joka on luonnollinen ja yleensä turvallisempi synnytystapa.
Raskausviikko 40
Lapsi
Sikiö painaa 3500–3700 grammaa. Pituus on noin 50 cm. (48–52 cm), ihosta on tullut taasen sileä.
Ongelmat/huomiot
Laskettu päivä on tämän viikon lopussa (= 40+0 raskausviikkoa).
Viikko 41
Äidin keho
Odottele rauhassa synnytystä, jos se ei ole vielä alkanut. Voit tehdä sitä mitä jaksat. Jos olet jo synnyttänyt: tunnet jälkisupistuksia, maito nousee rintoihin parin kolmen päivän viiveellä synnytyksestä, alakuloisuuden tunteita esiintyy tyypillisesti kolmantena synnytyksen jälkeisenä päivänä.
Ongelmat/huomiot
Lapsivuodeaika: Synnytyksen jälkeistä aikaa kutsutaan lapsivuodeajaksi. Ensimmäisinä päivinä maito nousee rintoihin ja sen tuntee rintojen pingottumisena ja suurenemisena. Maidon pakkautuminen rintoihin voi aiheuttaa kipeitä kyhmyjä ja rintatulehduksen eli mastiitin, joka hoidetaan antibiootilla.
Normaali jälkivuoto kestää 3-6 viikkoa, mutta on selvästi runsainta ensimmäisen viikon aikana. Kohtu supistelee jälkisupistuksia, etenkin imettämisen aikaan.
Useat äidit kokevat voimakkaita mielialavaihteluita sekä masennuksen tunnetta ja itkuherkkyyttä (=baby blues), joka johtuu nopeista ja voimakkaista hormonimuutoksista synnytyksen jälkeen.
Onneksi olkoon niille, joilla synnytys on mennyt hyvin!