Terve.fi

Raskaus-tietopaketti


Mistä tietää, että on raskaana? Mitä raskaana kannattaa syödä? Lääkkeet ja raskaus? Miten raskaus etenee? Tutustu kattavaan raskaus-tietopakettiin.
Teksti Toimitus

Raskaus saa alkunsa munasolun hedelmöittymisestä, jossa määräytyy uuden yksilön perimä. Lapsen geeneistä puolet ovat peräisin isältä ja puolet äidiltä. Täysiaikainen raskaus kestää 280 päivää eli 40 viikkoa siitä päivästä, kun viimeiset kuukautiset alkoivat.

Ensimmäinen merkki raskaudesta on kuukautisten poisjääminen. Raskaustestin voi tehdä helposti kotona virtsanäytteestä 2-3 päivää kuukautisten myöhästymisestä. Raskauden ollessa pidemmällä on se mahdollista todeta ultraäänellä. Tällöin puhutaan kliinisestä raskaudesta (yli 6 raskausviikkoa). Tarkista raskauden eteneminen raskauslaskurista.

Miten raskaus alkaa?

Raskaus saa alkunsa siittiön ja munasolun kohtaamisesta, eli hedelmöittymisestä. Ensimmäinen merkki raskauden alkamisesta on kuukautisten poisjääminen.

Raskaustesti on helppo tehdä kotona ja se kannattaa tehdä noin 2-3 päivää kuukautisten myöhästymisestä.

Näistä merkeistä tiedät, että olet raskaana

Kuukautisten väliin jääminen on merkki, jolloin viimeistään herätyskellojen pitäisi soida raskauden suhteen. Tiesitkö, että on olemassa myös monia muita merkkejä.

Keskenmeno

Keskenmenolla tarkoitetaan raskauden keskeytymistä ennen 22. raskausviikkoa tai jos sikiö painaa alle 500 grammaa ja on syntyessään kuollut.

Mitkä ovat keskenmeno syyt, oireet ja hoito.

Raskausajan ravitsemus

Tervellinen ruoka edistää äidin ja lapsen yleiskuntoa. Ruokaan on raskauden aikana syytä kiinnittää huomiota, sillä energiantarve raskauden aikana lisääntyy keskimäärin 300 kcal per päivä.

Raskausajan liikunta

Raskaus muuttaa kehoa monella tavoin. Kehon painopisteen muuttuessa aiheuttaa se vaatimuksia tuki- ja liikuntaelimistössä. Myös muutokset hapelkuljetuselimistössä ovat tyypillisiä.

Lääkkeet ja raskaus

Lääkkeiden käyttöön raskauden aikana on syytä kiinnittää huomiota. Jotkin lääkkeet on esimerkiksi ehdottomasti kielletty raskauden aikana.

Erityisesti raskauden 12. ensimmäistä viikkoa ovat kriittistä aikaa lääkehoidossa.

Lue lisää: Lääkkeet ja raskaus

Ennenaikaiset supistukset ja ennenaikaisen synnytyksen uhka

Kivuttomat epäsäännölliset supistukset, ns. “harjoitussupistukset”, alkavat raskauden ollessa puolivälissä. Kivuliaat ja säännölliset supistukset alkavat ennen 37 raskausviikkoa ja voivat ennakoida ennenaikaista synnytystä.

Opiskele lisää supistuksista: Milloin supistukset alkavat? Milloin on ennenaikaisen synnytys kyseessä?

Kaksosraskaus

Kun kyseessä on kaksosraskaus, tarkoitetaan sillä raskautta, jossa naiselta irtoaa kaksi munasolua jotka molemmat hedelmöittyvät. Näillä erimunaisilla, eli epäidenttisillä kaksosilla on molemmilla omat istukkapussit ja istukat.

Lue lisää kaksoisraskaudesta

Yliaikainen raskaus

Yliaikaiseksi raskaus lasketaan silloin, kun raskaus on ylittänyt 42. viikkoa, eli kun ultraäänessä todettu raskaus aika on ylitetty kahdella viikolla.

Miksi raskaus voi kestää yli lasketun ajan?

Lue lisää yliaikaisesta raskaudesta

Mitä tietoa ultraäänitutkimuksesta saadaan?

Perinteisen kaksiulotteisen (2D) raskaudenajan ultraäänitutkimuksen lisäksi on olemassa myös muita tekniikoita sikiön rakenteiden arvioimiseksi. Mitä kaikkea ultraäänitutkimuksilla saadaan selville? Ja mitä muita ultraäänitutkimuksia on olemassa 2D-ultaäänitutkimuksen lisäksi?

Lue lisää ultaäänitutkimuksista

Sikiötutkimukset-potilasohje

Sikiötutkimuksilla tarkoitetaan tutkimuksia joiden tarkoituksena on löytää sikiön terveyden kannalta merkittävimpiä kehityshäiriöitä. Synnynnäisiä sikiöiden kehityshäiriöitä esiintyy noin 10 prosentissa raskauksista, näistä terveyden kannalta merkittäviä ovat noin 2-5- prosenttia.

Mitä ovat sikiötutkimukset?

Raskaudenaikaiset tutkimukset

Raskauden aikana tehtävien tutkimusten tarkoituksena on turvata sekä äidin, että lapsen terveys. Kaikki raskauskomplikaatiot eivät esimerkiksi oireile varhaisvaiheessa lainkaan. Esimerkiksi pre-eklampsia (raskausmyrkytys), raskausajan diabetes, verenpaineennousu, istukan vajaatoiminta ja sikiön kasvunhidastuma ovat tällaisia.

Kaikki raskaudenaikaisista tutkimuksista

Raskauden ensimmäinen kolmannes

Raskaus on jaettu raskauskolmanneksien mukaan kolmeksi eri artikkeliksi. Jokaisessa artikkelissa kuvataan raskauden kehittymistä viikoittain ja kerrotaan myös kehossa tapahtuvista muutoksista.

Tutustu raskauden ensimmäiseen kolmannekseen

Raskauden toinen kolmannes

Raskauden toisen kolmanneksen aikana tapahtumia muutoksia kuvataan tässä artikkelissa.  Lue ja katso mitä raskausviikkojen 13-27 aikana tapahtuu.

Tutustu raskauden toiseen kolmannekseen

Raskauden viimeinen kolmannes

Mitä tapahtuu raskauden viimeisen kolmanneksen aikana? Muistathan, että artikkelissa esiintyvät tulokset ja mitat ovat keskiarvoja.

Tutustu raskauden viimeiseen kolmannekseen

Julkaistu: 29.1.2014