Terve.fi

Miten raskaus alkaa?

Miten raskaus alkaa?
Raskaus ja hedelmöittyminen: Raskauden ensimmäinen merkki on kuukautisten loppuminen. Miten hedelmöittyminen saa alkunsa ja mistä tiedät olevasi raskaana?
Julkaistu 1.5.2018

Kun siittiö ja munasolu kohtaavat toisensa, munasolu hedelmöittyy ja uuden yksilön kehittyminen voi alkaa. Hedelmöittyminen tapahtuu tavallisesti munatorvessa, josta hedelmöitynyt munasolu kulkeutuu muutaman päivän kuluessa kohtuun ja kiinnittyy sen limakalvolle. Raskaus on alkanut!

Milloin hedelmöittyminen on varminta?

Munasolu on hedelmöittymiskykyinen vain noin vuorokauden irtoamisensa jälkeen. Munasolun irtoamista munasarjasta kutsutaan ovulaatioksi. Ovulaatioajankohta on kuukautiskierron puolivälissä eli noin 2 viikkoa edellisten kuukautisten alkamisesta (jos kierto on säännöllinen n. 28 päivää). Siittiöt ovat hedelmöityskykyisiä naisen elimistössä 1–4 päivää. Munasolun ja siittiöiden lyhyt elinaika rajoittaa hedelmöitysmahdollisuuksia. Yhdyntöjä tulisi yleensä olla 2–3 päivän välein kuukautiskierron puolivälin aikaan (2 viikkoa vuodon alusta), jotta siittiöitä olisi synnytinelimissä silloin kun munasolu irtoaa ja raskauden todennäköisyys olisi suurin.

Jos kuukautiskierto on epäsäännöllinen, ei munasolun irtoamisen ajankohtaa voi ennakoida. Joskus munasolu ei irtoa ollenkaan. Apteekissa on ilman reseptiä myynnissä LH-testejä, joilla voi arvioida munasolun irtoamisen ajankohtaa. Testi on helppo suorittaa kotona virtsanäytteestä. Testi perustuu siihen, että noin 1–1,5 vuorokautta ennen munasolun irtoamista aivolisäkkeestä erittyy LH (luteinisoiva hormoni) –piikki, jonka testi paljastaa. Ongelmana on testin kallis hinta. Ovulaation tapahtumisen voi testata myös kuukautiskierron loppupuolella otetusta verinäytteestä.

Hedelmöityksessä määräytyy uuden yksilön perimä. Lapsen geeneistä puolet on peräisin äidiltä ja puolet isältä. Hedelmöityksessä määräytyy myös lapsen sukupuoli hedelmöittävän siittiön perusteella. Siittiöitä on kahta tyyppiä: X-kromosomin sisältävä siittiö (tyttösiittiö) ja Y-kromosomin sisältävä siittiö (poikasiittiö). Munasolussa on vain X-kromosomi. Kun syntyy yhdistelmä XX, lapsesta tulee tyttö, yhdistelmä XY on poika.

Raskauden toteaminen, mistä tiedän olevani raskaana?

Ensimmäinen merkki raskaudesta on kuukautisten poisjääminen. Herkät testit paljastavat raskauden jo sinä päivänä, kun kuukautisten tulisi alkaa. Varminta on tehdä kotitesti 2–3 päivää kuukautisten myöhästymisestä. Tarvittaessa testin voi uusia. Raskaustesti on helppo tehdä kotona virtsanäytteestä (ei tarvitse olla aamuvirtsa). Raskaustesti perustuu istukan erittämän istukkahormonin (hCG) osoittamiseen virtsasta (kotitesti) tai verestä. Verinäytteestä saadaan istukkahormonin määrällinen arvo, joka on tärkeää esim. kohdunulkopuolisen raskauden diagnosoinnissa ja seurannassa.

Herkät raskaustestit kertovat siis hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisestä kohdun limakalvolle heti kuukautisten ollessa myöhässä. Erittäin herkiksi raskaustesteiksi kutsutaan testejä, jotka havaitsevat erittäin matalia istukkahormonipitoisuuksia virtsasta, jo ennen kuukautisten poisjääntiä. Edellä mainituissa tapauksissa tapahtuvat keskenmenot ovat kuitenkin erittäin yleisiä ja voidaankin ajatella, että munasolu vain ”hipaisi” kohdun seinämää sen verran, että istukkahormonia erittyi ja testi muuttui positiiviseksi. Vuoto alkaa vain muutaman päivän tai viikon myöhässä, eikä tällainen tapahtuma edellytä mitään toimia. Kyseessä oli ns. kemiallinen raskaus eli positiivinen testi. Normaali kuukautiskierto yleensä jatkuu ja raskauden todennäköisyys jatkossa on hyvä. Kun raskaus on jo pidemmällä ja mahdollista todeta ultraäänellä, puhutaan kliinisestä raskaudesta (yli 6 raskausviikkoa).

Laskettu aika

Täysiaikaisen raskauden kesto on 280 päivää eli 40 viikkoa laskettuna viimeisten kuukautisten alkamispäivästä, olettaen, että kuukautiset ovat säännölliset. Sikiö on kypsä syntymään jo 38 raskausviikon jälkeen, eikä lasketun ajan ylittyminen 2 viikolla ole poikkeavaa eli normaali täysiaikainen raskaus kestää 38+0 (38 viikkoa ja 0 päivää eli tasan 38 viikkoa) - 42+0 raskausviikkoa.

Jos synnytys tapahtuu ennen 38+0 raskausviikkoa, puhutaan ennenaikaisesta synnytyksestä. Yli 42+0 raskausviikkoa kestänyt raskaus on yliaikainen. Jos kuukautiskierto on epäsäännöllinen, voi raskauden keston arvio viimeisimmän kuukautisvuodon alkamispäivän perusteella olla epävarma ja varmistuu lopullisesti ultraäänitutkimuksissa. Raskauden kesto ja laskettu aika on helppo katsoa raskauskiekosta.

Lähde:

Ektooppinen (kohdunulkoinen) raskaus (online). Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Gynekologiyhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2014 (viitattu 4.2.2018). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi

1 kommentti