Terve.fi

Kuukautiset-tietopaketti

Kuukautiset-tietopaketti

Kuukautiset alkavat 10-15 vuotiaana ja toistuvat kerran kuukaudessa noin 50-vuotiaaksi kun kohtu valmistautuu raskauteen. Kohdun limakalvo poistuu vuotona ulos jos raskaus ei toteudu. Lue lisää kuukautisista.
Teksti Toimitus
Mainos

Kuukautiset alkavat tytöillä yleensä 10-15 ikävuoden välillä. Tällöin munasarjoista irtoaa munasolu kerran kuussa ja se kulkee munanjohdinta pitkin kohtuun päin (ks. ovulaatio).

Kohtu valmistautuu joka kuukausi raskauteen siten, että sen limakalvo tulee paksummaksi ja verekkäämmäksi. Mikäli irronnut munasolu ei hedelmöity ja tartu kohtuun, kohdun limakalvo hajoaa ja tästä on merkkinä muutaman päivän kuluttua alkava verinen vuoto – kuukautisvuoto. Vuoto erittyy emättimen kautta keskimäärin kerran kuussa.

Kuukautisvuodon ajankohtaa voidaan siirtää ehkäisypillereillä tai hormonilääkityksellä tiettyä tarkoitusta varten, esim. matkaa tai muuta tärkeää tapahtumaa varten mikäli haluaa olla ilman kuukautisvuotoa. Lääkäriltä saa ohjeet kuukautisten siirtoa varten.

Kuukautiset ovat alkuun usein epäsäännöllisiä ja saattavat jäädä joskus tulematta. Muutaman vuoden kuluttua kuukautiskierto säännöllistyy ja pysyy melko tasaisena aina vaihdevuosiin saakka. Neljänkymmenen ikävuoden kuluttua kuukautiskiertoon saattaa tulla vaihteluja uudestaan ja 45-50 ikävuoden paikkeilla kuukautiset alkavat jäädä pois kokonaan.

Mikäli kuukautiset eivät ole ilmaantuneet 16. ikävuoteen mennessä, on hyvä käydä naistentautilääkärin tutkimuksessa. Jos kuukautiset ovat suhteellisen säännölliset ja jäävät pois, eikä kyseessä ole raskaus, on myös hakeuduttava lääkärin tutkimukseen. Mikäli taas vaihdevuosien jälkeen kuukautisten jo oltua poissa vuotoa ilmaantuu uudelleen, on myös syytä lääkärintutkimukseen.

Kuukautisvuodon yhteydessä saattaa esiintyä selkä- ja alavatsakipuja. Toisilla kuukautiset voivat olla täysin kivuttomia. Rinnat saattavat myös aristaa ja turvota jonkin verran muutamia päivä ennen kuukautisvuotoa. Hormonilääkitys tai ehkäisypillerit aiheuttavat joillekin samanlaisia oireita.

Koostimme tälle sivulle artikkeleita, joista löydät informaatiota kuukautisista.

Tytöstä naiseksi

Kuukautiset kertovat naisen sukukypsyydestä eli mahdollisuudesta hankkia jälkeläisiä. Kuukautiset johtuvat siitä, että hedelmöittyneen munasolun vastaanottoon valmistautunut kohdun limakalvo irtoaa ja vuotaa pois, jos raskaus ei ala. Kuukautiskierto eli ajanjakso kuukautisten alkamispäivästä seuraavien kuukautisten alkuun kestää tavallisesti 25-35 vuorokautta ja vuotoa jatkuu noin 2-7 päivää.

Kuukautisiin liittyvä kipu

Osa naisista kärsii kuukautiskivuista säännöllisesti. Toisilla kivut voivat olla niin kovat, että ne häiritsevät normaalia elämää. Tyypillisiä kuukautiskivun oireita ovat mm. jaksoittaiset alavatsakivut ja supistukset, selkäsärky ja turvotus.

Kivut kestävät yleensä 12-24 tuntia. Lisäksi voi esiintyä pahoinvointia, päänsärkyä, huimausta ja joskus ripulia tai päinvastoin ummetusta ja ilmavaivoja. Kivuliaisuus kuukautisten aikaan ei kerro hormonihäiriöstä, eikä se aiheuta lapsettomuutta.

Monta syytä kuukautiskipujen taustalla

Kuukautiskivut ovat yksi tavallisimpia gynekologisia vaivoja ja yleinen lääkäriin hakeutumisen syy. Tyypillisiä oireita ovat supistuksen kaltaiset alavatsakivut, jotka voivat säteillä myös selkään ja reisiin. Vähintään joka toinen nainen kärsii myös yleisoireista, kuten mm. pahoinvoinnista ja päänsärystä.

Nuorten naisten kivuliaat kuukautiset johtuvat tavallisimmin kohdun limakalvon tulehdusvälittäjäaineista, joita vapautuu vuodon alkaessa liian paljon kohtulihakseen. Nämä aikaansaavat kohtulihaksen voimakkaat supistelut ja kivut. Lisäksi on joitakin gynekologisia sairauksia, jotka aiheuttavat kuukautiskipuja.

5 asiaa, joita et tiennyt kuukautisista

Olipa sinulla ollut kuukautiset vasta muutaman vuoden tai jo vuosikymmeniä, todennäköisesti uskot tietäväsi aiheesta kaiken. Sitten esiin nouseekin kysymys, johon sinä, eikä ystäväsikään osaa täysin varmasti vastata.

Tämä ei yllätä gynekologeja, jotka kertovat usein joutuvansa vastaamaan kuukautiskiertoon liittyviin kysymyksiin. Lue gynekologeille useimmiten esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin.

Seksi kuukautisten aikana

Kuukautisvuoto ei estä seksin harrastamista. On kuitenkin muistettava, että kuukautisten aikana yhdyntä ilman ehkäisyä voi johtaa raskauteen. Myös seksitaudit tarttuvat kuukautisten aikana samoin kuin muulloinkin.

Osalle verisyys seksissä ei ole ongelma, kun taas toiset saattavat kavahtaa jo ajatusta.

Lue vinkit seksinnälkään kuukautisten aikana

Kun kuukautiskipu lamaannuttaa

Kuukautiset eivät mene keneltäkään ohi täysin kivuttomasti: kaikki naiset tietävät mistä puhutaan, kun puhutaan kuukautiskivuista. Tavallisinta kova kuukautiskipu on nuorilla naisilla.

Kipu tuntuu polttona tai kramppeina muistuttaen synnytyssupistuksia. Lue gynekologin artikkelista vinkit omahoitoon ja ohjeet, milloin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Lue lääkärin artikkeli kuukautisista

Kuukautiskuppi korvaa kuukautissuojan

Kuukautiskuppi eli kuukuppi on kupin muotoinen kuukautiskerääjä, joka sijoitetaan kuukautisten ajaksi naisen emättimeen. Kuukautiskuppi ei ime vuotoa tamponien tavalla, vaan kuppi kerää vuodon, josta se välillä tyhjennetään pois.

Kuukautiskuppi on vaihtoehto kertakäyttöisille kuukautissuojille. Kuukautiskuppien toimintaperiaate on sama, mutta ne vaihtelevat muodoiltaan, vetoisuuksiltaan ja valmistusmateriaaleiltaan.

Lue ohjeet: näin käytät kuukautiskuppia

Julkaistu: 13.3.2013