Kuukautiset alkavat tytöillä yleensä 10:n ja 16 ikävuoden välillä. Yhden kuukautiskierron aikana munasarjoista irtoaa munasolu ja se kulkee munanjohdinta pitkin kohtuun päin (ks. ovulaatio). Kohtu valmistautuu joka kuukausi raskauteen siten, että sen limakalvo tulee paksummaksi ja verekkäämmäksi.
- Lue lisäksi: Miten raskaus alkaa?
Mikäli irronnut munasolu ei hedelmöity ja tartu kohdun seinämään, kohdun limakalvo hajoaa, ja tästä johtuu muutaman päivän kuluttua alkava verinen vuoto – kuukautisvuoto. Vuoto erittyy emättimen kautta keskimäärin kerran kuussa. Kuukautisvuodon ajankohtaa voidaan tarvittaessa siirtää lääkkeellisesti.
Kuukautiset ovat alkuun usein epäsäännöllisiä ja saattavat jäädä joskus tulematta. Muutaman vuoden kuluttua kuukautiskierto säännöllistyy ja pysyy melko tasaisena aina vaihdevuosiin saakka.
Neljänkymmenen ikävuoden kohdalla kuukautiskiertoon saattaa tulla vaihteluja uudestaan, ja 43.–58. ikävuoden paikkeilla kuukautiset alkavat jäädä pois kokonaan (ns. menopaussi).
Mikäli kuukautiset eivät ole ilmaantuneet 16. ikävuoteen mennessä, on hyvä käydä gynekologin tutkimuksessa. Jos kuukautiset ovat suhteellisen säännölliset ja jäävät pois, eikä kyseessä ole raskaus, on myös hakeuduttava lääkärin tutkimukseen. Mikäli taas vaihdevuosien jälkeen kuukautisten jo oltua poissa vuotoa ilmaantuu uudelleen, on myös syytä lääkärin tutkimukseen.
Kuukautisvuodon yhteydessä saattaa esiintyä selkä- ja alavatsakipuja. Toisilla kuukautiset voivat olla täysin kivuttomia. Rinnat saattavat myös aristaa ja turvota jonkin verran muutamia päiviä ennen kuukautisvuotoa. Hormonilääkitys tai ehkäisypillerit aiheuttavat joillekin samanlaisia oireita.
Koostimme tälle sivulle artikkeleita, joista löydät informaatiota kuukautisista.
Tytöstä naiseksi
Kuukautiset kertovat naisen sukukypsyydestä eli mahdollisuudesta hankkia jälkeläisiä. Kuukautiset johtuvat siitä, että hedelmöittyneen munasolun vastaanottoon valmistautunut kohdun limakalvo irtoaa ja vuotaa pois, jos raskaus ei ala.
- Lue lisää aiheesta: Kuukautiset tuovat nämä muutokset tullessaan
Kuukautiskierto eli ajanjakso kuukautisten alkamispäivästä seuraavien kuukautisten alkuun kestää tavallisesti 27–32 vuorokautta ja vuotoa jatkuu noin 2–7 päivää.
Kuukautisiin liittyvä kipu
Osa naisista kärsii kuukautiskivuista säännöllisesti. Toisilla kivut voivat olla niin kovat, että ne häiritsevät normaalia elämää. Tyypillisiä kuukautiskivun oireita ovat muun muassa jaksoittaiset alavatsakivut ja supistukset, selkäsärky ja turvotus.
- Lue lisää aiheesta: Näin hoidat kuukautiskipuja
Kivut kestävät yleensä 1–2 vuorokautta. Lisäksi voi esiintyä pahoinvointia, väsymystä, päänsärkyä, huimausta ja joskus ripulia tai päinvastoin ummetusta ja ilmavaivoja. Kivuliaisuus kuukautisten aikaan ei kerro hormonihäiriöstä, eikä se aiheuta lapsettomuutta.
Monta syytä kuukautiskipujen taustalla
Kuukautiskivut ovat yksi tavallisimpia gynekologisia vaivoja ja yleinen lääkäriin hakeutumisen syy. Tyypillisiä oireita ovat supistuksen kaltaiset alavatsakivut, jotka voivat säteillä myös selkään ja reisiin. Vähintään joka toinen nainen kärsii myös yleisoireista, kuten pahoinvoinnista tai päänsärystä.
- Lue lisää aiheesta: Kuukautiskivun aiheuttajia ja niiden hoito
Nuorten naisten kivuliaat kuukautiset johtuvat tavallisimmin kohdun limakalvon tulehdusvälittäjäaineista, joita vapautuu vuodon alkaessa liian paljon kohtulihakseen. Nämä aikaansaavat kohtulihaksen voimakkaat supistelut ja kivut. Lisäksi on joitakin gynekologisia sairauksia, jotka aiheuttavat kuukautiskipuja.
5 asiaa, joita et tiennyt kuukautisista
Riippumatta siitä, ovatko kuukautisesi alkaneet vasta muutamia vuosia vai jo vuosikymmeniä sitten, uskot todennäköisesti tietävästi aiheesta kaiken. Välillä vastaan voi silti tulla kysymyksiä, joihin et tiedä vastausta.
Tämä ei yllätä gynekologeja, jotka kertovat usein vastailevansa kuukautiskiertoon liittyviin kysymyksiin. Lue gynekologeille useimmiten esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin.
Seksi kuukautisten aikana
Kuukautisvuoto ei estä seksin harrastamista. On kuitenkin muistettava, että myös kuukautisten aikana yhdyntä ilman ehkäisyä voi johtaa raskauteen. Myös seksitaudit tarttuvat kuukautisten aikana samoin kuin muulloinkin.
Osalle verisyys seksissä ei ole ongelma, kun taas toiset saattavat kavahtaa jo ajatusta.
Kun kuukautiskipu lamaannuttaa
Kuukautiset eivät mene keneltäkään ohi täysin kivuttomasti: kaikki naiset tietävät mistä puhutaan, kun puhutaan kuukautiskivuista. Tavallisinta kova kuukautiskipu on nuorilla naisilla.
Kipu tuntuu polttoina tai kramppeina muistuttaen synnytyssupistuksia. Lue gynekologin artikkelista vinkit omahoitoon ja ohjeet, milloin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Kuukautiskuppi korvaa kuukautissuojan
Kuukautiskuppi eli kuukuppi on kupin muotoinen kuukautiskerääjä, joka sijoitetaan kuukautisten ajaksi naisen emättimeen. Kuukautiskuppi ei ime vuotoa tamponien tavalla, vaan vuoto kertyy kuppiin, josta se välillä tyhjennetään pois.
Kuukautiskuppi on vaihtoehto kertakäyttöisille kuukautissuojille. Kuukautiskuppien toimintaperiaate on sama, mutta ne vaihtelevat muodoiltaan, vetoisuuksiltaan ja valmistusmateriaaleiltaan.
Lähteet:
Halttunen-Nieminen N. Kuukautiskierto, Naistentaudit ja synnytykset, Kustannus Oy Duodecim 2011.
Härkki P. Kuukautiskivut, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.