Vaihdevuodet
Mainos

Vaihdevuosilla eli klimakteriumilla tarkoitetaan vuosia kestävää, naisen elinkaareen kuuluvaa prosessia, jossa naisen elimistö siirtyy hedelmällisestä tilasta hedelmättömään, kun munasarjojen toiminta pikkuhiljaa heikkenee ja lopuksi sammuu kokonaan, kun munarakkulat hupenevat ja ovulaatiot loppuvat. Menopaussilla tarkoitetaan kuukautiskierron lopullista päättymistä.

Vaihdevuosioireet voivat alkaa 40 – 60 ikävuoden välillä. Suomalaisella naisella vaihdevuodet tulevat keskimäärin 51-vuotiaana.

Lue vaihdevuosien oireista.

Vaihdevuosien kolme vaihetta

Premenopaussi:

Aika ennen viimeisiä kuukautisia, jolloin hormonitoiminta vähenee pikkuhiljaa, mutta estrogeenipitoisuuden lasku ei vielä aiheuta vaihdevuosioireita. Tyypillisiä vaivoja ei siten ole.

Perimenopaussi:

On varsinaisten vaihdevuosien aika. Vaiheen voidaan katsoa alkavan, kun vaihdevuosioireita esiintyy 1. kerran. Tässä vaiheessa kuukautiset muuttuvat lähes kaikilla epäsäännöllisiksi ja harvenevat ennen kuin loppuvat kokonaan. Vaihe voi kestää jopa vuoden viimeisten kuukautisten jälkeen. Tyypillisiä oireita on lueteltu alempana tässä artikkelissa.

Lue lisäksi vaihdevuosien hoidosta.

Postmenopaussi:

Alkaa suunnilleen vuoden kuluttua viimeisistä säännöllisistä kuukautisista. Virtsateiden ja sukupuolielinten limakalvoilla on taipumus ohentua vaihdevuosien yhteydessä. Tämä voi aiheuttaa erilaisia virtsateiden ja sukupuolielinten oireita. Tavallisimpia oireita ovat mm. virtsankarkailu ponnistaessa, kipu virtsatessa ja yhdynnässä sekä tiheä virtsaamisen tarve. Ohentunut limakalvo vaurioittuu helpommin. Tulee kuitenkin muistaa, että emättimestä menopaussin jälkeen vuotava veri on aina aihe käydä yleislääkärin tai gynekologin vastaanotolla. Muita mahdollisesti menopaussiin liittyviä oireita ovat hirsutismi eli lisääntynyt ihokarvoitus sekä alentunut libido eli seksuaalinen halu.

Lisätietoa vaihdevuosista.

Lähteet:

Mikkola T. Vaihdevuodet, Naistentaudit ja synnytykset, Kustannus Oy Duodecim 2011.

Tiitinen A. Vaihdevuosioireet ja hormonihoito, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.