Terve.fi

Medscape: Varhaisella menopaussilla yhteys diabetesriskiin

Medscape: Varhaisella menopaussilla yhteys diabetesriskiin
Hollantilaistutkimuksen mukaan ennen 45 ikävuotta alkavilla vaihdevuosilla on vahva yhteys riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen.
Julkaistu 21.7.2017

Ennen 45 vuoden ikää alkavilla eli varhaisilla vaihdevuosilla näyttää olevan yhteys riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen, selviää hollantilaisesta tutkimuksesta. Taustalla ei välttämättä ole pelkästään hormonaalinen ikääntyminen, vaan geeneistä johtuvan ikääntymisen alkaminen ylipäätään.

Laajassa kohorttitutkimuksessa selvisi, että varhain alkaviin vaihdevuosiin liittyy lisääntynyt riski sairastua tyypin 2 diabetekseen, riippumatta muista potentiaalisista riskitekijöistä kuten esimerkiksi ylipainosta, veren poikkeavasta glukoositasosta tai insuliinipitoisuudesta. Menopaussin viivästyminen yhdellä vuodella vähentää diabetekseen sairastumisen riskiä noin 4 prosentilla.

Selityksenä tälle tutkijat pitävät hormonitasojen laskua ja muita vaihdevuosioireita, joiden seurauksena sokeriaineenvaihdunta heikkenee, paino nousee helpommin ja kehoon kertyy viskeraalista rasvaa. Kaikki nämä lisäävät diabetesriskiä, mikä vuorostaan lisää sydän- ja verisuonitaudin todennäköisyyttä.

Mitä aikaisemmin vaihdevuodet alkavat, sitä pidempään niiden kanssa eletään ja sairastumisriski on korkeampi, kun riskitekijöitä ehtii kertyä.

Vaihdevuosien alkamisajankohta voi kertoa tulevien vuosien terveydestä

Tutkimukseen otettiin 3639 tervettä naista, joita seurattiin kymmenen vuoden ajan. Naisista 348 sairastui diabetekseen menopaussin jälkeen. Naiset raportoivat itse vaihdevuosien alkamisajankohdan, ja diabeteksen kehittymistä seurattiin verikokeissa joka neljäs vuosi.

Tutkimukseen osallistuneilta naisilta huomioitiin myös muun muassa painoindeksi, tupakointi, alkoholinkäyttö, elintavat ja lasten lukumäärä niiden vaikutuksen kartoittamiseksi. Laboratoriossa verensokerin lisäksi mitattiin kilpirauhasta stimuloiva hormoni, kolesteroli, tulehdusarvot, insuliini, estrogeeni ja muut sukupuolihormonitasot. Lisäksi arvioitiin geneettinen sairastumisriski perustuen ikäryhmän keskiarvoon, jota on tutkittu paljon aiemminkin.

Yllättävää oli, että mikään edellä mainituista mittauksista ei muuttanut sitä, että aikaisemmin alkaneilla vaihdevuosilla oli yhteys diabeteksen puhkeamisen todennäköisyyteen. Tutkijat mainitsevat, että vaihdevuosien alkamisikä voi olla perinnöllinen ominaisuus, joka kertoo ikääntymisestä ylipäätäänkin, eikä pelkästään lisääntymisiän loppumisesta. Tällöin vaihdevuosien alkamisikään perustuen voidaan arvioida ja ennakoida ikääntymisen tuomia terveyshaittoja ylipäätäänkin.

- Naisilla, joilla on geneettinen taipumus ikääntyä nopeammin, saattaa olla myös heikompi DNA:n virheenkorjausmekanismi, joka johtaa siihen, että sairastuu herkemmin, tutkijat kirjoittavat artikkelissaan.

Kommentoi »