Sydän- ja verisuonitaudit
Sydän- ja verisuonitaudit ovat merkittävin sairausryhmä koko Suomessa. Elämäntavoilla voit hillitä sairautta!

Sydän- ja verisuonitaudit ovat suomalaisia kansansairauksia. Sydän- ja verisuonitaudit iskevät todennäköisesti, mikäli syöt rasvaista ruokaa, sinulla on perintötekijät kohdillaan, sinulla on paljon ylipainoa, tupakoit ja sinulla on paljon huonoa kolesterolia veressäsi.

Sydän- ja verisuonitaudit huonontavat sydämen ja muun verenkiertoelimistön normaalia toimintaa. Ääreisverenkierto tai keskushermoston verenkierto voi häiriintyä.

Kun puhutaan sydän ja verisuonisairauksista, yleisimmin tarkoitetaan seuraavia sairauksia:

 • sepelvaltimotauti,
 • sydänveritulppa,
 • aivoverenkierron häiriöt,
 • katkokävely,
 • laskimotukos, ,
 • läppäviat,
 • metabolinen oireyhtymä,
 • sydämen vajaatoiminta,
 • sydäninfarkti,
 • sydäntulehdukset,
 • tyypin kaksi diabetes,
 • valtimotauti (ateroskleroosi)
 • verenpainetauti.

Sydän- ja verisuonisairauksia voidaan parhaiten hoitaa estämällä ne kokonaan ennalta. Tällä tarkoitetaan sitä, että puhjennutta sydän- ja verisuonitautia ei saa kokonaan pois millään ilveellä. Oireita voidaan helpottaa ja etenemistä estää esimerkiksi liikunnan, ruokavalion ja lääkehoidon yhdistelmällä.

Sydän- ja verisuonitaudin riskiään voi pienentää koko elämänsä ajan pysymällä normaalipainoisena, olemalla savuton, syömällä ravitsemussuositusten mukaisesti, välttelemällä alkoholia ja liikkumalla.

Korkea verenpaine tarkoittaa sitä, että verenpaineen yläarvo on 140 tai enemmän ja ala-arvo 90 tai enemmän. Kohonnut verenpaine jäykistää valtimoita ja aiheuttaa sydäninfarkteja ja aivohalvauksia. Verenpainetta voi laskea syömällä terveellisesti, vähäsuolaista ja vähärasvaista ruokaa. Tupakoinnin lopetus kannattaa myös.

Korkea verenpaine aiheuttaa päänsärkyä, huimausta ja kohinaa korviin.

Kohonnut verenpaine pitää hoitaa, vaikka se ei tuntuisi tai aiheuttaisi oireita.

Kolesteroli on rasvan kaltainen, liukenematon aine. Se kulkee verenkierrossa kuljetusproteiinin sisällä. Jos veressä on paljon LDL-lipoproteiinia, ne kuljettavat kolesterolin verestä kudoksiin. Silloin kolesteroili jää valtimoiden sisäkalvon alle satimeen, eikä pääse pois, koska on, kuten aiemmin todettiin, rasvan kaltainen, liukenematon aine. Toinen kuljetusproteiini on nimeltään HDL-lipoproteiini. Ne kuljettavat kolesterolia pois kudoksista, esimerkiksi valtimoiden seinämistä.

LDL-proteiiniin kiinnittynyttä kolesterolia nimitetään pahaksi kolesteroliksi, ja HDL-proteiiniin kiinnittynyttä kolesterolia hyväksi kolesteroliksi.

Ihmisten kolesteroliarvoja mitataan säännöllisesti, ja pyrkimys arvoissa on siihen, että hyvän ja huonon kolesterolin suhde olisi oikeanlainen. Kolesteroliarvoja (ja etenkin huonon kolesterolin määrää) nostavat ruokavalio, joka sisältää paljon tyydyttämättömiä rasvoja ja punaista lihaa. Kala, kasvikset ja pähkinät ruokkivat hyvää kolesterolia. Tupakointi ja ylipaino ovat varmoja viitteitä siitä, että kolesterolikone voi yskiä.

Sydämen vajaatoiminta on sairaus, jota ei juuri koskaan ilmene yksistään. Sen tavallisimmat taustasairaudet ovat sepelvaltimotauti, kohonnut verenpaine ja läppäviat. Sydämen vajaatoiminta oirehtii väsymyksellä, helposti hengästymisellä ja turvotuksila.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi