Terve.fi

Jatkokysymys verisuonet ja ikä-vastaukseenne

Jatkokysymys verisuonet ja ikä-vastaukseenne

Aarno Yliselä

Yleislääketieteen erikoislääkäri

Aarno Yliselä

Kysymys:

Kiitos nopeasta vastauksesta. Korvalääkärin oletus on että suhinat liittyivät lääkitykseen, joka on ollut nyt kolmisen kuukautta.On suunnitelmissa, että lääkitys puretaan ja tarvittaessa tehdään ablaatio. Sydän on vasta ultrattu ja todettu terveeksi ja kahdessa rasitus-ekg:ssä ei ole todettu sepelvaltimotautiin viittaavaa.
Haluaisin lisätietoa plakin merkityksestä tapauksessani ajatellen verisuonitautia. Siis,1. Onko ko. plakki merkki jo verisuonitaudista? 2.Tuleeko niitä ja missä määrin ikää myöten jokaiselle jonkin asteisina ja seurataanko niitä aina jos löytyy sivulöytönä? 3.Miten plakkini voi oireilla jo seuraavan vuoden aikana?4.Onko syytä tutkia muita suonia oireettomana?5. Kuinka vakavasta asiasta on kyse tällä hetkellä ja ennusteesta? Kaiken kaikkiaan asia tuli minulle nyt uutena asiana ja lisänä jo entisenkin kroonistuneen traumastressin päälle. Haluaisin hoitaa asian pois ilman kontrolleja tai saada tietoa suhteuttaakseni asian oikeisiin mittasuhteisiin mielenrauhani vuoksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

arvoisa kysyjä,

iän myötä valtaosalle länsimaalaisia on todettu ilmaantuvan verisuoniin rasvajuosteita ja plakkeja sopiviin risteyskohtiin suonissa. Nk. primitiivisissä yhteisöissä ilmiötä ei samassa määrin ole havaittu. Syyksi esitetään heidän merkittävästi matalampaa (”pahaa”)LDL-kolesterolitasoaan, noin 1.5 mmol/l eikä heillä esiinny juurikaan verisuonitauteja. Toisaalta jollakin länsimaisella ihmisellä saattaa olla korkea kolesterolitaso ilman plakki-ilmentymiä suonissaan, vanhemmitenkaan.
Länsimaisten ihmisten väliset erot plakkien kertymisessä liittyvät mm. geeniperimän eroihin. Alttius kolesterolin kertymisessä suonen seinämiin siis vaihtelee. Teidän kohdallanne tärkeimmät suonet (sepelvaltimosuonet rasitus-ekg:n ja kaulavaltimot uä-tutkimuksen avulla) ovat esteettömiä veren virtauksen suhteen. Siispä:
1. en kutsuisi havaittua verisuoniplakkia taudiksi, koska se ei aiheuta oireita, 2. seuranta on normaalikäytäntö, tapauskohtaisesti harkiten, 3. ko. plakki tuskin tulee aiheuttamaan oireita lähivuosina jos koskaan, ellei se kasva, 4. muiden suonien tutkiminen oireettomana ei mielestäni ole tarpeen, koska tärkeimpien suonien virtauma on selvitetty, 5. tämänhetkistä tilannetta en luonnehtisi vakavaksi, ennuste on avoin ja selkenee jatkoseurantojen myötä.
Ennusteeseen voitaneen myös vaikuttaa pyrkimällä alentamaan LDL-kolesterolia nykyisestä tasostanne (esim. veganismi ja mahdollisesti statiinilääkkeet). 1,5 mmol/l:n LDL-tasoakaan ei pidetä haitallisena, vaan käsite ”luonnollinen LDL-taso” esiintyy alan kirjallisuudessa.
Ylläkuvattu on siis oma käsitykseni. Nk. second opinion sattaa tarvittaessa olla perusteltu.
t. Aarno Yliselä

Julkaistu: 24.10.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.