Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.

Terve.fi

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta johtuvat oireet?

Hei! Olen 22-vuotias nainen. Isälläni on kilpirauhasen vajaatoiminta. Kävin marraskuussa muiden asioiden takia verikokeissa ja siellä sattumalta selvisi, että TSH oli hivenen yläkanttinen. Tulokset P -TSH 5.7 mU/l *, P -T4-V 13.1 pmol/l. Lääkäri laittoi minulle pysyvän lähetteen kilpirauhaskokeisiin puolen vuoden välein. Kun olen jutellut asiasta tuttujen/tuntemattomien kanssa niin monet ovat ihmetelleet, miksi kontrolli on vasta puolen vuoden päästä. Olen saanut kuulla, että monilla kontrolli on laitettu jo kuukauden päähän. Mikä on normaali käytäntö kontrollien pituuden osalta? Sain samalla myös heiltä tietoon, että heidän mielestään olisi hyvä vaatia myös testaamaan tpoab-arvon, mikä kertoisi onko kyseessä kilpirauhasen tulehdus, sekä ferritiinin, joka kertoisi raudan todellisen tilanteen. Mahdollisesti tärkeitä voisivat olla myös D-vitamiinin ja b12-arvon mittaus, jotka voisivat jotenkin mahdollisesti korreloida kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa, myös t3v mainittiin. Mainitsivat, että näitä ei ilmeisesti mielellään suostuta mittaamaan. Mitä mieltä sinä olet näiden mittauksesta? Minulla on menneisyyttä masennuksen kanssa, eikä minulta ikinä nuorena mitattu kilpirauhasarvoja. Mitä nyt olen lukenut niin näyttää, että aina suositeltaisiin kilpirauhasarvojen mittaus. Viimeisen vuoden aikana minulla on ollut jälleen pahoja ongelmia jaksamisen suhteen. Mieli on maassa ja on masentunut olo. Hiukseni ovat harventuneet huomattavasti. Myös seksuaaliset halut ovat vähentyneet. Painoni on noussut on noussut kolmen vuoden aikana yli 20kg. Olen syönyt elokuusta asti terveellisesti ja liikun ainakin pari kertaa viikossa aerobisen liikunnan parissa. Söin sitten 1000, 1500 tai 2000 kcal päivässä ja liikuinpa kuinka paljon vaan, niin paino ei silti putoa. Juon vettä päivässä 2-3 litraa. Olen saanut puolessa vuodessa kilon putoamaan. Olen nuorempana laihduttanut paljon lyhyessä ajassa, joten tiedän, että minulta pitäisi kyllä tippua näillä keinoilla helposti jopa 4 kiloa kuukaudessa. Voisiko kilpirauhasen vajaatoiminta tuottaa tällaisia ongelmia? Olen huolissani itsestäni ja jaksamisestani. Pelkään myös, että jos oireet eivät johdu kilpirauhasen vajaatoiminnasta niin mistä sitten voisi olla kyse. Minulla on myös tärkeä kevät edessä ja on suuri ongelma, että tuntuu, etten kykene tekemään mitään. Toukokuussa olisi ensimmäinen kerta, kun vihdoin on kontrolli. Puhelinajan saan luultavasti taas vasta muutaman viikon päähän eli joskus kesäkuussa saan tietää, ovatko arvot muuttuneet. Tämän vuoksi kyselen nyt jo asioista.

Terve.fi

Leikkaustarve pitkittyneessä välilevyn pullistuman aiheuttamassa kiputilassa?

Hei, olen 34-vuotias 6 kuukauden ikäisen vauvan imettävä äiti. Olen perusterve enkä käytä mitään lääkityksiä. Olen aina ollut aktiivinen liikkuja. Raskaudenkin aikana kävin erilaisissa jumpissa ja pelasin lentopalloa, niin pitkään kuin se tuntui hyvältä. (Raskausvatsani oli aika pieni.) Ennen raskautta, elokuussa 2016 minulla näkyi magneettikuvassa välilevyn pullistuma. Se oli kivulias ja säteili oikeaan jalkaan. Kivut hieman helpottivat välissä, mutta kun tulin raskaaksi vuoden vaihteessa 2016/2017, pikku hiljaa oireet taas pahenivat ja uusi magneettikuva otettiinkin 11/2017. Siinä näkyy 4/5 -tasolla oikealla kookas välilevytyrä, joka on kasvanut kun verrataan vuotta aiemmin otettuun magneettikuvaan. Tyrä ahtautta hermojuurikulmaa ja aiheuttaa spinlaistenoosin alueella. Lisäksi minulla on selvä kipuskolioosi. Selkä kaartuu vahvasti vasemmalle eteen. Varvasnousu ja kantanousu onnistuvat. Oikealla kantanousu hieman heikentynyttä. Kyykistyä pystyn alas asti. Etutaivutus ei onnistu alkuunkaan. Ihotunto oikeassa jalkaterässä lateraalisesti on hieman alentunut, dorsifleksiovoima lähes normaali. Refleksit normaalit. Puuttumista on nilkan alueella. Lonkkien liikkeet vapaat. Lasegue 20 astetta / -, kontra-Lasegue vasemmalla myös positiivinen. Ei mielestäni lantion hallinnan pettämistä tai virtsaamiseen tai ulostamiseen liittyvää oiretta. Olen leikkausjonossa, mutta koska imetän ja vauvan hoito leikkauksen jälkeen on haastavaa pohdin leikkauksen peruutusta. Kipujen kanssa pystyn juuri ja juuri elämään, mutta etenkin yöt ovat erityisen kivuliaita. Haluaisin erityisesti tiedustella riskejä jotka liittyvät jos tyrää ei leikata. Hermosärkyheijasteet ovat koko oikeassa jalassa varpaissa asti. Ennen alkuperäisten oireiden syntyä siirryin liikkumatyöstä opiskelijaksi ja istuin noin 10-12 tuntisia koulupäivä, jotka selvästi ärsyttävät selkää. Mietin, että voiko säryistä tulla loppuelämäksi riesa jos en mene leikkaukseen eli voiko hermo tapauksessani pysyvästi vaurioitua? Kiputilat ovat tosiaan jatkuneet jo yli vuoden. Olen kuitenkin lukenut, että leikkaamaton selkä on muutaman vuoden säteellä yhtä hyvässä kunnossa kuin mihin leikkauksella voidaan päästä. Mutta päteeköhän tuo näin pitkittyneessä tapauksessa? Riskejä tosiaan kartoitan leikkauksen peruuntumiseen liittyen, samoin myös leikkauksesta toipumisaikaa. Vauvani on jo yli 10 kiloinen ja luonnollisesti joudun häntä paljon kantamaan kun olen paljon yksin hänen kanssaan. Kiitos vastauksista jo etukäteen!