Terve.fi

B hepatiitti

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu: 12.12.2017

Kysymys:

Hei!

Tyttäreni on tällä hetkellä 5-vuotias ja jostakin syystä minua on alkanut vaivaamaan vaimoni kanssa tehty Egyptin reissu noin 5 kk ennen vaimoni raskautumista. Vaimoni sai matkalla pahan ripulin ja joutui käymän tiputuksessa useana päivänä. Egyptin korkean b hepatiitti esiintymisen vuoksi sekä huonon sairaala hygienian,tämä on alkanut vaivaamaan . Alkurauskaudesta seulotaan hbsag vk 8-12 ja vaimoni kävi niissä. Mutta jos vaimoni sai Egyptissä tartunnan ja Hbsag on ehtinyt kääntyä negatiiviseksi ennen alkuraskauden seulontaa. Voiko B-hepatiitti edes teoriassa tarttua sikiöön ennen raskausviikkoa 12?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

jos vaimostanne alkuraskauden aikana otettu HBsAg oli negatiivinen, huolenne on vähäinen. B-hepatiittivirus voi tarttua sikiöön jo alkuraskauden aikana, mutta jos niin olisi käynyt, olisi tyttärellänne nyt erittäin todennäköisesti viruksen pinta-antigeenin vasta-aineita HBsAb. Tutkituttamalla hänen verestään HBsAb ja maksaentsyymit S-ALAT ja ASAT voi asian varmistaa. Jos vasta-aineet ovat negatiiviset ja maksaentsyymit normaalit, ei hänellä ole ollut B-hepatiittia.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.