Terve.fi

Vyöruusun tarttuminen

Vyöruusun tarttuminen

Ilkka Kuisma

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma

Kysymys:

Hei,

Kysymykseni koskee vyöruusun tarttumista. Olen 25 vuotias ja raskaana raskausviikolla 30. Raskauden aikana selvitettiin verikokeilla vesirokon vasta-aineet ja selvisi, etten ole koskaan sairastanut vesirokkoa.

Ystävälläni, joka on myös raskaana, todettiin marraskuun lopussa vyöruusu. En ole nähnyt häntä nyt kuuteen viikkoon tartuntariskin vuoksi. Hänellä aloitettiin heti taudin toteamisesta lääkitys. Miten pitkään vyöruusu voi tartuttaa vesirokkoa? Hän kävi nyt näyttämässä vyöruusua ja hänelle sanottiin neuvolassa, että jäljellä on enää ainoastaan arpijälkiä eikä siksi tartuntavaaraa enää ole. Onko nyt siis turvallista olla samassa tilassa jo hänen kanssaan vai tuleeko häntä vielä varoa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vyöruusurakkuloissa on vesirokkoa aiheuttavia varicella-viruksia, ja vyöruusupotilas voi tartuttaa vesirokon henkilöön, jolla ei ole aikaisempaa tartuntaa.
Neuvolan ohje on oikein: kun ihottuma on rupeutunut, potilas ei ole enää infektiivinen eli tartuntaa aiheuttava.
Vastaus kysymykseesi on siis myönteinen: voit turvallisesti olla ystäväsi kanssa samassa tilassa.

Julkaistu: 4.1.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.