Terve.fi

Luomirakkula?

LT, plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Timo Pakkanen
Julkaistu 23.2.2018

Kysymys:

Voiko Luomirakkula tulla myös luomen yläosaan? Vaatiiko luomirakkula aina syntyäkseen näärännäpyn? Voiko luufinnin puristaminen aiheuttaa huokosten tukkeutumisen siinä määrin että siihen muodostui Luomirakkulan kaltainen patti? Miten ylläolevia hoidetaan? Olen perusterve 34-vuotias nainen.

Vastaus:

Luomirakkula tulee yleensä lähelle luomen reunaa, mutta se voi tulla myös ylemmäksi luomen sisään. Näärännäppy on yleensä äkillinen tulehdusvaihe, jota voi hoitaa antibioottitipoin. Luomirakkula on rauhallisempi ja paranee yleensä ajan myötä muutaman kuukauden aikana itsekseen. Pitkittyneenä on mahdollista hoitaa kirurgisesti avaamalla tai kortisoniruiskein. Ei välttämättä ole selvää edeltävää näärännäppyä. Luufinnin puristelu voi toki aiheuttaa tulehduksen. Luufinnit kannattaakin poistaa injisoimalla pieni määrä puuduketta ja avaamalla katto neulalla. Mikäli vaiva on pitkittynyt, suosittelen arviota plastiikkakirurgin tai silmälääkärin luona.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.