Terve.fi

Rotarokote - 88867

LT, Lastentautien erikoislääkäri, lasten nefrologi

Janne  Kataja
Julkaistu 8.3.2018

Kysymys:

Hei! Olen neljän lapsen äiti. Edellisestä vauva-ajasta on kymmenen vuotta ja nyt nuorimmaisemme on 3kk. Kävimme neuvolassa ja huomasimme, että meille oli unohtunut antaa 2kk aika ja sitä myötä rotarokotus. Itsekin vähän aikatauluja ihmettelin, mutta ajattelin näiden kymmenessä vuodessa muuttuneen. Nyt lääkäri kuitenkin sanoi, että rotarokotetta ei voi missään nimessä enää 3kk antaa, koska ensimmäinen annos tulee olla annettuna 2kk iässä. Näinhän THL myös ohjeistaa. Onko todella näin? Mitä haittaa rokotteen viivästymisestä on? Tunnen itseni niin huonoksi äidiksi, kun tämä nyt näin on monien sattumien takia meiltä jäänyt väliin. Lapsi kasvaa +1käyrällä ja on täysimetyksellä, jos sillä on jotain merkitystä asiaan.

Vastaus:

Hei, kiitokset kysymyksestä. Suositus todellakin on, että ensimmäinen rokote annetaan 6 viikon iästä lähtien, kuitenkin ennen 12 viikon ikää. Tämän iän jälkeen rokotetta ei enää suositella annettavaksi. Tämä luultavasti siksi, että suolentuppeuman ilmaantumisen riski, vaikka pieni onkin, lisääntyy tästä iästä eteenpäin 6 kk ikään saakka. Kyseessä on siis turvallisuusnäkökulma. Jos riittävän moni lapsi alueellanne on rokotettu rotavirusta vastaan, on mahdollista, että tämä muiden lasten rokotussuoja suojaa myös nuorimmaistanne, eikä hän sairasta rotaviruksen aiheuttamaa ripulitautia pikkulapsivaiheessa. Eikä tarvetta tuntea huonommuutta. Vaikka rokotusasiat onkin hyvä muistaa ajallaan, on tapauksessanne kyse kuitenkin vain yhdestä rokotteesta, eikä rokotusohjelman muut rokotteet ole yhtä tiukkoja antoaikataulun suhteen. Ystävällisin terveisin ja mukavaa alkavaa kevättä toivoen Janne Kataja.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.