Terve.fi

pahanhajuinen virtsa

LKT, ylilääkäri

Jukka Sirén
Julkaistu 3.2.2018

Kysymys:

Hei! Olen 45-v terve nainen. Ongelmani on erittäin outo haju virtsassa. Sitä voisi kuvailla sanoilla savumainen, makkarankuorta muistuttava.Haju on erittäin voimakas joten kylässä tai julkisessa vessassa käyminen on noloa, sillä haju on ummehtunut ja jää leijumaan ilmaan. Ongelma alkoi 3v sitten. Sairastin 10v sitten 3 munuaisaltaan tulehdusta pienen ajan sisällä. Käyn vessassa noin 3-4 krt/pvä, riippumatta juodun nesteen määrästä. Olen aina ollut erittäin herkkä varsinkin nilkkojen ja säärien turvotukselle. Lääkäri ei koskaan ole pitänyt kuitenkaan tätä ongelmana. Olen 158cm pitkä ja painan 51kg. Elämäntapani ovat terveelliset ja säännölliset. Tilanteeni on kiusallinen ja haluaisinkin tietää viittaako oireeni selkeästi johonkin ongelmaan vai mistä on kysymys. Kiitos vastauksesta!

Näytä vastaus

Vastaus:

Tavallisia virtsan hajun syitä ovat virtsatulehdus, emätintulehdus (hiiva), dehydraatio (et ole juonut tarpeeksi), olet syönyt jotain hajua aiheuttavaa (parsa, valkosipuli, sipuli, lohi, currymauste, alkoholijuomat) tai jokin luontaistuote- tai vitamiinivalmiste). Virtsanäytteen, verensokerin tarkistuttaminen voi olla paikallaan. Myöskin trikomonas tai klamydiainfektio voivat aiheuttaa virtsaan hajua. En usko, että ongelmasi on vakava, sillä kolmessa vuodessa jonkun harmillisemman vaivan luulisi aiheuttaneen jo muitakin oireita. Oletko muuten koskaan kysynyt keneltäkään tuntevatko he tuota outoa hajua käytyäsi pissalla, joskus nimittäin ihmisen nenä saattaa valehdella. Ehdotan keskustelua asiasta seuraavan lääkärivisiitin yhteydessä…

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.