Terve.fi

Nestevajeen vaarallisuudesta

yleislääketieteen erikoislääkäri, vastaava lääkäri

Ari Rosenvall
Julkaistu 18.2.2018

Kysymys:

Olen 20-vuotias, 48 kg painava nainen, ja olen kärsinyt arviolta noin kuuden – kahdeksan tunnin mittaisesta nestevajeesta. Virtsan eritys oli vähäistä ja sen väri oli todella tummaa, meripihkan väriä muistuttavaa. Tämän jälkeen esimerkiksi lukeminen tuntui hitaammalta ja luetun ymmärtäminen oli hieman haastavampaa. Myös muisti, esimerkiksi lähimuisti on tuntunut heikentyneen. Joskus on ollut myös tilanne, noin kahdeksan tunnin mittainen matka, jolloin nestettä ei ollut saatavilla.Voiko tällaisesta nestevajeesta jäädä pysyviä vaikutuksia aivoille, kognitiivisille toiminnoille ja elimistölle? Olen perehtynyt asiaan, ja nestevajeen tiedetään olevan univajeen ohella yleisimpiä aivoja tuhoavia tiloja. Asia on jäänyt vaivaamaan, siksi kuulisin asiantuntijan kannanottoa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi! Elimistöllä on hyvät järjestelmät nesteen saannin vaihteluun varautumiseksi ja ne tähtäävät erityisesti aivojen ja munuaisten tilan säilyttämiseen. Jos nesteen saanti on vähäistä, lisääntyy antidiureettisen hormonin eritys aivolisäkkeestä ja munuaiset eivät päästä enää vettä poistumaan elimistöstä. Tällöin virtsan eritys vähenee ja virtsa on väkevää. Tämä on täysin normaali tilanne esimerkiksi yöunen aikana. Jos tämä nestevajaustila jatkuu päiväkausia, vaikeutuu munuaisten tehtävä elimistön kuona-aineiden poistamisessa ja siitä voi sitten ajan mittaan seurata haittoja. Iän ja sairauksien myötä myös nämä säätelymekanismit heikkenevät ja silloin säännöllisempi nesteen nauttiminen on tärkeätä. Toisaalta hyvin suola- ja valkuaispitoinen ravinto lisää elimistön nesteen tarvetta. Tunteja kestävä nestevajaus ei aiheuta nuorelle ja perusterveelle ihmiselle mitään haittaa eli ole huoletta! Ystävällisin terveisin, Ari Rosenvall

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.