Terve.fi

Mitä tarkoittaa falxin etuosan kalkkeutuminen?

Radiologian erikoislääkäri, LT

Raija Mikkonen
Julkaistu 29.12.2017

Kysymys:

Olen terve, päihteetön, hyötyliikuntaa harrastava normaalipainoinen nainen, 60 v. Kolesteroliarvot ovat ihanteelliset, verenpaine yleensä 110/60. Olen kahdesti saanut tajuttomuuskohtauksen, jolle ei ole löytynyt mitään selitystä. Molemmilla kerroilla oireet olivat täysin samat. Aamulla noin 10 min. heräämisen jälkeen yllätti sanoinkuvaamattoman voimakas pahoinvoinnin / heikotuksen tunne, kylmä hiki, huimaus, tarve oksentaa (ei kuitenkaan oksennusta) ja lopuksi tajunnan menetys. Viimeisen kohtauksen jälkeen vietin päivän päivystyksessä. Sydänfilmi, neurologiset tutkimukset ja verikokeet olivat normaalit, eikä pään TT:ssa näkynyt mitään poikkeavaa. Mutta mitä tarkoittaa radiologin lause “Falxin etuosaan liittyen kalkkeutumista sivulöydökseksi sopivana”? Kalkkeutuminen vie maallikon ajatukset Alzheimerin tautiin, jota suvussani esiintyy. Onko syytä huoleen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi. Sinulla ei ole mitään huolta lausunnossa mainitusta falxin etuosan kalkista. Falks on kalvomainen rakenne, joka jakaa isot aivot kahteen osaan, oikeaan ja vasempaan lohkoon. Kirjallisuudessa mainitaan, että n. 1% ihmisistä falksiin muodostuu kalkkia. Syytä tälle ei tiedetä, mutta tiedetään, että kalkin muodostus lisääntyy iän myötä. Määrältään tämä kalkki on aina vähäistä. Falksin kalkki ei aiheuta minkäänlaisia oireita eikä se liity mihinkään muisti- tai aivoisairauteen eikä selitä tajuttomuuskohtauksianne.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.