Terve.fi

Mitä tarkoittaa falxin etuosan kalkkeutuminen?

Mitä tarkoittaa falxin etuosan kalkkeutuminen?

Raija Mikkonen

Radiologian erikoislääkäri, LT

Raija Mikkonen

Kysymys:

Olen terve, päihteetön, hyötyliikuntaa harrastava normaalipainoinen nainen, 60 v. Kolesteroliarvot ovat ihanteelliset, verenpaine yleensä 110/60. Olen kahdesti saanut tajuttomuuskohtauksen, jolle ei ole löytynyt mitään selitystä. Molemmilla kerroilla oireet olivat täysin samat. Aamulla noin 10 min. heräämisen jälkeen yllätti sanoinkuvaamattoman voimakas pahoinvoinnin / heikotuksen tunne, kylmä hiki, huimaus, tarve oksentaa (ei kuitenkaan oksennusta) ja lopuksi tajunnan menetys.
Viimeisen kohtauksen jälkeen vietin päivän päivystyksessä. Sydänfilmi, neurologiset tutkimukset ja verikokeet olivat normaalit, eikä pään TT:ssa näkynyt mitään poikkeavaa. Mutta mitä tarkoittaa radiologin lause “Falxin etuosaan liittyen kalkkeutumista sivulöydökseksi sopivana”?
Kalkkeutuminen vie maallikon ajatukset Alzheimerin tautiin, jota suvussani esiintyy. Onko syytä huoleen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi. Sinulla ei ole mitään huolta lausunnossa mainitusta falxin etuosan kalkista. Falks on kalvomainen rakenne, joka jakaa isot aivot kahteen osaan, oikeaan ja vasempaan lohkoon. Kirjallisuudessa mainitaan, että n. 1% ihmisistä falksiin muodostuu kalkkia. Syytä tälle ei tiedetä, mutta tiedetään, että kalkin muodostus lisääntyy iän myötä. Määrältään tämä kalkki on aina vähäistä. Falksin kalkki ei aiheuta minkäänlaisia oireita eikä se liity mihinkään muisti- tai aivoisairauteen eikä selitä tajuttomuuskohtauksianne.

Julkaistu: 29.12.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.