Terve.fi

Asentohuimaus vaiko niskan kireys?

Fysioterapeutti, liikunnanohjaaja, CMP (Certified Mulligan Practitioner)

Antti Eronen
Julkaistu 19.1.2018

Kysymys:

Hei olen 12v tyttö Porista. Harrastan urheilua monta kertaa viikossa. Oma aineenvaihduntani on todella nopea verrattuna muihin tuntemiini henkilöihin. 2pvä sitten kolautin pääni noin 13 aikaan pöydänkulmaan ja klo 18 pyörryin. Lääkäri totesi ettei ole mitään ihmeellistä. Seuraavana päivänä alkoi huimaus jota ei ennen ollut sekä huimauksen aikana pahoinvointi ja väsymys (silmien lurputus) tarvisin kipeästi apua todella inhottava vaiva ja tällä hetkellä 3 pvän matkalla joten lääkäriinkään meno ei ole heti mielessä. Heti noustessa alkaa jo huimaus? Piti mainita niskat ovat TODELLA kipeät 12veeksi ja kipeytyi entisestään pyörtyessäni, kaikki arvoni olivat hyvät sillä lääkäri testasi ne. Mikä minun on?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei Pään alueen iskuvammat ovat aina hyvä tutkia huolellisesti. Lääkäri on testannut todennäköisesti sinulta aivotärähdyksen ja poissulkenut sen ja sitä vakavammat syyt. Yleensä kun pään alueelle tulee isku, sen energia siirtyy kaularankaan. Tämä energia aiheuttaa kaularankaan nopean liikkeen, johon kaularankaa tukevat lihakset reagoivat jännittymällä. Yleensä tämä jännitys, spasmi, jää päälle. Jännittyneistä yläniskan lihaksista tulee vääränlaista asentoaistimusta jonka aivot yrittävät tulkita. Tämä aiheuttaa huimausta. Toinen yleinen syy huimaukselle on hyvälaatuinen asentohuimaus, joka voi syntyä juuri tuollaisesta traumasta. Se on asiantuntevan fysioterapeutin tai lääkärin toimesta helppo tutkia ja vielä helpompi asentohoidoilla hoitaa. Jos oireesi ovat vielä päällä, suosittelen asiantuntijan puoleen kääntymistä, jotta huimauksen syyt selviäisivät.

Ystävällisin terveisin Antti Eronen

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.