Terve.fi

Tinnitus

audionomi

Esa Kantola
Julkaistu 8.12.2017

Kysymys:

Hei! Olen 20v nainen ja minulla alkoi molempien korvien jatkuva tinnitus n. 2 v sitten. Ajattelin, että syy mahdollisimmin johtuisi kuulokkeista johtuvasta meluvammasta, koska teininä käytin niitä aika paljon ja samana päivänä kun sain tämän, niin sairastin myös flunssaa ja olin muutenkin heikkona. Myöskin silloin nuorempana olin jäädyttänyt korvani kipeiksi aika monta kertaa. Olin myös ennen kuin tämä alkoi, niin laihduttanut aika paljon, niin se ei myöskään varmaankaan auttanut asiaa. Minulla on ollut myös masennusta monta vuotta, mutta en tiedä vaikuttaako se tähän. Mutta toisaalta kaikkien positiivisten asioiden miettiminen ehkä, vähän auttaa tähän ja negatiivisemmat joskus ovat jopa pahentaneet. Sama jos korvat menevät lukkoon, niin meteli on kolme kertaa pahempi. Mielestäni minulla ei ole ollut kauhean herkät korvat koskaan, mutta nyttemmin ne tavallaan ihan kuin olisivat hieman herkemmät ja liian kova melu sattuu korviin ja ne tulevat helposti/helpommin kipeiksi esim. kuulokkeiden käytön jälkeen. Alussa en uskaltanut käyttää kuulokkeita ollenkaan. Nykyään en kuule/ajattele ääntä yhtään niin paljoa, mutta soihan se silti koko ajan. Nukkumaan mennessä ehkä eniten. Kesti montakin kk ennenkuin totuin tähän edes vähän/näinkin paljon. Kerran kokeilin joitakin luontaistuote-lääkkeitä, mutta niistä ei näyttänyt olevan apua. Olen myös ollut konsertissa ja ilotulituksessa ja siellä oli pakko pitää korvatulppia. Muuten minulla on testattu hyvä kuulo. Itselläni, jos on paljon stressiä, niin ääni pahenee varsinkin nukkuessa, silloin se on todella voimakas. Niin haluaisin vain tietää, että tiedätkö tullaanko lähitulevaisuudessa/joskus maailmassa keksimään mitään millä korvaan/korvan solut saisi “uusittua” sisältäpäin? Ja voiko ylipainehappihoitoa kokeilla, vaikka aikaa olisi jo kulunut alkamispv:stä? Olen kuullut myös joistakin noisereista, joilla äänen saisi samanlaiseksi kuin tinnitusääni, sekä kuulokojeista. Tiedän että syitä on monia, mistä tämä voi johtua esim. meluvamma, lääkkeet, hammaslääkärin jälkeinen oire jne… ja tiedän myös millä tavalla ääni tulee. Kiitos jo etukäteen!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! Kiitokset kirjeestäsi! On mahdollista että kuulokkeilla kuunneltu musiikki on tinnituksen aiheuttanut. Kerroit että korvissasi on ollut tinnitusta jo kahden vuoden ajan, ja että olet tinnituksen ääneen alkanut hyvin tottua. Tottuminen on itseasiassa se tärkein muutos kohti parempaa. Varsinaista meluvammaa sinulle tuskin on syntynyt jos kuulontutkimuksen tulos on ollut normaali niin kuin kerroit. Tinnitus voi silti kehittyä. Tinnitus voimistuu usein erityisesti silloin kun on stressiä, masennusta, univajetta jne. Jos tinnituksesi on sydämen tahtiin sykkivää ääntä, kannattaa aina käydä korvalääkärin vastaanotolla. Kuulokkeista ei saa kuunnella musiikkia liian kovaa. Kuulokkeiden volyymi säädetään rauhallisessa tilassa sopivalle ennen ulos lähtemistä. Ulkona volyymia ei saa lisätä vaikka liikennemelu ajoittain musiikin kuulumista peittääkin. Ylipainehappihoidon vaikutuksista ollaan monta mieltä. On raportoitu että vaikutus on lähinnä psyykkinen, eikä yksiselitteistä lääketieteellistä varmuutta toimivana hoitomuotona ole. Tällä hoidolla voi olla joissakin tapauksissa riskinsä suhteessa verenkiertoon ja sydämen toimintaan. Jos ylipainehappihoitoa haluaa kokeilla niin ainoastaan lääkärin suosituksen myötä. Meluvammoissa saattavat sisäkorvan aistinsolut vaurioitua, etupäässä korkeiden äänien taajuuksilta. Tällöin kuulonalenema korkeilla taajuuksilla on yleensä jo kovin huono. Uusia soluja ei valitettavasti voida vielä korvaan istuttaa. Tiede kuitenkin tutkii asiaa. Tinnitusta voidaan usein helpottaa kuulokojeiden käytöllä. Normaalikuuloiselle ei säädetä isoa vahvistusta, vaan vain sen verran että ulkoa tulevat äänet hieman ”paranevat”. Näin nuo ympäristön äänet saattavat vaimentaa tai jopa peittää tinnituksen äänen. Jos tämä ei riitä, niin voidaan ottaa avuksi noiserit tai tinnitusmaskerit (lapsella on monta nimeä), jotka on liitetty kuulokojeiden kuunteluohjelmien yhteyteen. Noiserista voidaan valita monenlaisia rauhallisia ääniä, meren kohinaa, viidakon linnut tms. tai voi vaikka itse äänittää haluamaansa ääntä. Tarkoitus on nostaa noiserin ääni sopivalle voimakkuudelle tinnitusäänen kaveriksi. Pikkuhiljaa ajatus menee mukaan uuden äänen kuuntelemiseen ja tinnitusäänen seuraaminen jää taka-alalle. Tavoitteena on, että varsinaista tinnitusääntä ei enää aktiivisesti kuunnella, tai jopa niin että tinnitusääni koetaan tulevan ulkopuolelta niin kuin noiserinkin ääni, eikä se enää tunnu häiritsevältä vaikka kuuluukin. Elämää hankaloittava tinnitus riittää usein perusteeksi korvalääkärin vastaanotolle. Julkisen sektorin vastaanottoa varten tarvitaan lähete terveyskeskuksesta tai työterveydestä. Yksityiselle korvalääkärille pääsee ajanvarauksella. Tätä kautta voidaan jatkaa kuulokojekuntoutukseen vaikka kuulo olisi normaalikin. Kuulokojeita sovitetaan niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla. Kun apu on saatu niin noiserit voi jättää pois käytöstä.

Yt. audionomi Esa Kantola

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.