Terve.fi

Bursitti?

Bursitti?

Hanna Junttila

LL, liikuntalääketieteen ja fysiatrian erikoislääkäri, kuntoutuksen erityispätevyys

Hanna Junttila

Kysymys:

Hei.
Olen 79 vuotias aktiivisesti liikuntaa harrastava (kävely, pyöräily, kuntosali).

Toinen pakaranseutu ja reiden ulkopuoli ovat oireilleet jo pitkän aikaa kyljellä maatessa. Särkyä ei varsinaisesti ole, mutta jonkinasteista kipua. Kipu ei säteile polven alapuolelle eikä pystyasennossa tai liikkuessa, Ensin kuvittelin sen olevan ehkä iskiasta tai piriform-syndrooma. Olen venytellyt päivittäin pakaralihaksia, mutta apua ei ole ollut.

Mahtaako olla kysymyksessä jonkinlainen tulehdus? Olen menossa tekonivelleikkaukseen ja tulehduksia ei saisi kai olla.

Pitäsikö mennä fysioterapeutille? TK-lääkäri määrännee vain buranaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Trokantterbursiittiin voisi viitata kylkimakuulla tai kädellä painaen tuntuva kipu trokantterin eli reisiluun uloimman kohdan seudulla nivustasolla aivan reiden yläosan ulkosyrjällä. Vaihtoehtoinen kivun syy tällä kohdalla voi olla myös jonkin trokantteriin kiinnittyvistä pakaralihaksjänteistä ärsyyntymä, tulehdus tai rappeuma. Koska kuvaat kivun tuntuvan laajemmaltikin reiden ulkosyrjällä, voi oireesi syy olla myös kireässä suoliluusääriluusivusiteessä (ns. ITB). Kaikki nämä ovat varsin tyypillisiä lonkkanivelrikon tai jonkin muun alaraajan nivelen nivelrikon yhteydessä, joko nivelrikon puolella tai vastakkaispuolella, koska esim. lonkkanivelrikko rajoittaessaan lonkan liikkuvuutta aiheuttaa kuormitusmuutoksia kävelyyn ja sitä myötä tavanomaiseen nähden poikkeavaa lihas-, jänne- ja sidekudoskuormitusta ja -kiristystä ja sitä myötä kudosten ärsyyntymistä ja kuormitusperäistä tulehdusta (inflammaatio). Tavanomaisimmin kuvailemiesi kaltaisten oireiden takana ei ole bakteeritulehdus (infektio), joka olisi riski tekonivelleikkausta ajatellen, mutta asian voi toki varmistaa tulehdusverikokein ja esim. oirealueen ultraäänitutkimuksella, tarvittaessa lääkäri voi kliinisen tutkimuksen perusteella pyytää myös röntgenkuvan muiden mahdollisten oireesi taustasyiden poissulkemiseksi. Asiantunteva fysioterapeutti osaisi neuvoa sinulle suoliluusääriluusivusiteen venytyksiä sekä lantion hallintaa parantavia sekä pakaralihaksia vahvistavia harjoitteita. Rasitusperäisen tulehduksen ja rasitusperäisen bursiitin hoidossa tulehduskipulääkekuuri voi myös olla hyödyksi.

Julkaistu: 28.12.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.