Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet voivat tehdä elämästä hankalaa. Lue vinkit, miten pärjäät sairauksiesi kanssa vetreänä.

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet tarkoittavat elimistön tukielinten ja liikuntaelinten ongelmia, vaivoja ja vammoja. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet liittyvät ikään, työrasitukseen tai liialliseen fyysiseen kuormitukseen.

Tuki- ja liikuntaelimet ovat lihakset, luuranko, nivelet, nivelrusto, nivelsiteet, ja jänteet. Lisäksi mukaan lasketaan kudokset, jotka tukevat ja pitävät koko paketin kasassa ja paikallaan.

Tyypillisiä vaivoja ovat esimerkiksi nivelrikko, murtumat, jännetupintulehdus, rasitusvammat ja erilaiset kiputilat. Myös nivelreuma, fibromyalgia, tenniskyynärpää, välilevyn pullistuma ja osteoporoosi lasketaan tuki- ja liikuntaelinsairauksiin.

Tuki- ja liikuntaelinsairauksista pitkäaikainen niska- ja hartiaseudun kiputila on tuttu useimmille suomalaisille jossain vaiheessa elämää.

Suomessa tuki- ja liikuntaelinsairaus on yli miljoonalla ihmisellä. Ne vaivaat joka viidettä työikäistä ja vielä useampaa eläkeläistä. Joka kolmannella eläkeläisellä on jokin tuki- ja liikuntaelinsairaus.

Yleisimmät tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat nivelreuma, nivelrikko, lanneselän kiputilat, iskias ja niskahartiaseudun kivut.

Nivelrikko tarkoittaa nivelruston rappeutumaa ja sitä, että nivelten väli on kaventunut. Nivelrikkoa on joka toisella 65-vuotiaalla. Ylipaino, tapaturmat ja liikakuormitus ovat nivelrikon riskitekijöitä.

Vaarallisempia ihmisen toimintakyvylle ovat suurten kantavien nivelten rikot, kuten lonkkanivelten rikko. Väestön keskimääräisen iän lisääntyessä ja ylipainon lisääntyessä myös nivelrikkoa on enemmän kuin aikaisemmin, vaikka työ onkin keskimäärin vähemmän kuormittavaa kuin muutamia vuosikymmeniä sitten.

Fysioterapeutti antaa hoitoa ja ohjeistusta ihmisille, jotka kärsivät tuki- ja liikuntaelimistön sairauksista. Fysioterapeutti voi myös auttaa ihmistä ennaltaehkäisemään kivuliaita vaivoja. Tällä hetkellä suuntaus lääketieteen parissa on se, että yhä vähemmän leikataan vaivoja, ja niitä enemmänkin hoidetaan fysioterapian avulla.

Fysioterapeutin antama hoito voi olla hierontaa, venyttelyohjeita, kuntosaliohjeita ja suoraan ohjaustakin.

Yleisin tuki- ja liikuntaelinsairaus, jonka vuoksi käydään fysioterapeutin luona, on niskahartiaseudun kipu.

Vaikka kärsisi tuki- ja liikuntaelinten sairauksista, pitää harrastaa omien voimien ja mahdollisuuksien mukaan liikuntaa. Kipu tai esimerkiksi nivelrikko ei ole este liikunnalle, vaan saattaa jopa hoitaa sitä. Alaselkäkipu saattaa hellittää esimerkiksi säännöllisen kävelyn ja kevyen kuntosaliharjoittelun avulla.

Tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisy on mahdollista. Jo nuorena aloitettu aktiivinen liikuntaharrastus, normaalipainossa pysyminen ja istumisen välttäminen auttaa pitkälle. Geeneihinsä ei pysty vaikuttamaan, mutta esimerkiksi vapaa-aikaansa voi. Voi valita, meneekö lenkille tai kuntosalille vai istuuko läppäri sylissä sohvalla.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi