Terve.fi

Eroon vaivaisenluusta – näin ennaltaehkäiset ja hoidat

Eroon vaivaisenluusta – näin ennaltaehkäiset ja hoidat
Vaivaisenluu on yleinen vaiva, johon ajoissa aloitettu kotihoito tehoaa helposti.
Julkaistu: 25.4.2017

Vaivaisenluulla tarkoitetaan jalkapöydän ongelmaa, jossa isovarvas kääntyy muita varpaita päin.

Vaivaisenluu syntyy jalan rakenteen ja toiminnan häiriön seurauksena, kun isovarpaan tyviniveleen kohdistuu poikkeavaa kuormitusta. Kun tyvinivelessä tapahtuu muutoksia, nivel ja siihen liittyvä limapussi turpoavat ja kipeytyvät.

Myös kapeiden ja korkeakorkoisten kenkien uskotaan vaikuttavan vaivaisenluun syntyyn, mutta tästä ei ole tieteellistä näyttöä.

Vaivaisenluu ja oireet

Kun jalassa alkaa tuntua kipua on syytä tarkastaa kenkien koko ja malli. Sopivan kokoisten ja jalkaterän mallisten kenkien avulla voidaan vaivaisenluun syntyminen välttää jopa kokonaan tai sen eteneminen pysäyttää.

Jalkapöydän muuttunut rakenne aiheuttaa isovarpaan tyvinivelen ja limapussin turpoamista. Muuttunut rakenne aiheuttaa myös hiertymiä ja känsiä eli liikavarpaita.

Vaivaisenluun pahentuessa viereinen varvas voi nousta ylöspäin. Vaivaisenluut voivat aiheuttaa myös muutoksia varpaiden ihossa tai kynsissä.

Vaivaisenluun hoito

Kipuvaiheessa ensimmäinen hoitokeino on käyttää sellaisia kenkiä, joissa isovarvas pääsee olemaan suorana. Kipua ja tulehdusta voi lievittää kylmähoidolla muutamia kertoja päivässä. Tarvittaessa voi ottaa myös tulehduskipulääkettä.

Varpaiden väliin voi laittaa kiilan, joka ohjaa isovarpaan oikeaan asentoon.

Jalkojen ja jalkaterien voimistelun avulla voi tasapainottaa lihasten toimintaa ja tukevoittaa isovarpaan yliliikkuvia tyviniveliä.

Jo lievissäkin vaivaisenluutapauksissa kannattaa hakeutua jalkaterapeutille. Asiantuntija voi opastaa oikeanlaisten kenkien tai kiilojen hankkimisessa. Jalkaterapeutti voi myös neuvoa voimisteluliikkeitä isovarpaan tyvinivelen vakauttamiseksi.

Vaivaisenluun leikkaus

Lievät vaivaisenluun ongelmat eivät hyödy leikkauksesta. Leikkausta harkitaan vasta sitten, jos muut hoitomenetelmät eivät ole auttaneet ja kipu haittaa päivittäistä elämää. Varpaan virheasento uusii noin 10–20 prosentilla leikatuista.

Pelkkä kosmeettinen haitta yksinään ei riitä leikkausperusteeksi.

Lähteet:

Kommentoi »