Olen 30-vuotias ja teen toimistotyötä tietokoneella. Harrastan monipuolista liikuntaa 4–5 kertaa viikossa. Kärsin satunnaisesti kovasta, vihlovasta kivusta olkavarressa. Pahimmillaan se tuntuu kummassakin kädessä yhtä aikaa. Se ei useinkaan liity rasitukseen, eli en ole välttämättä urheillut kipua edeltävänä päivänä.
Särky voi alkaa keskellä yötä ja kestää päiviä. Sitten se katoaa yhtä mystisesti kuin ilmaantuikin. Kipulääke lievittää oireita mutta ei poista niitä. Pahimmassa tilanteessa esimerkiksi takin päälle pukeminen ja turvavyön kiinni laittaminen sattuvat paljon. Samoin käsien nostaminen hartialinjan yläpuolelle.
Mistä vaiva voi johtua ja mitä sille kannattaa tehdä? Menenkö lääkäriin?

Kuvailusi perusteella vaiva kuulostaa epämääräiseltä. Se ei liity mihinkään edeltävään toimintaan vaan esiintyy satunnaisesti. Jos kivulle ei löydy selkeää, tarkkaa paikkaa, vaiva saattaa olla hermoperäinen. Sellaisilla vaivoilla on taipumusta olla säteileviä, epätarkkoja ja vihlovia.
Kuvailemissasi tilanteissa, pukeutumisessa ja turvavyön kiinnittämisessä, liike kohdistuu olkaniveleen. Kyseessä saattavat olla kaularangan kulumista johtuvat hermo-oireet olkavarressa. Ne voivat johtua myös kaulan juurella sijaitsevien scalenus-lihasten kireydestä.
Ongelma saattaa olla myös olkanivelen rakenteissa. Olkapäässä on runsaasti jänteitä ja limapusseja, jotka ärtyvät rasituksessa tai istumatyössä. Erityisesti jos ryhtivirheet kääntävät olkapäitä liiaksi eteen, voi niihin kohdistua liiallista ja vääränlaista rasitusta.
En uskalla tarkemmin arvailla kivun syytä. Suosittelenkin sinua ottamaan yhteyttä lääkäriin. Hän selvittää testiliikkeillä tarkemmin ongelmaa ja voi hoitaa sitä.
Joka tapauksessa olkanivelten, rintarangan ja rintalihasten liikkuvuuden harjoittelu esimerkiksi kepin kanssa on hyödyllistä.
Lue myös:
Kipu hallintaan mielen voimalla
Kuva Fotolia.