Kauneus & Terveys

Mistä olkavarren kipu johtuu?

Mistä olkavarren kipu johtuu?

Marko Pirhonen

Fysioterapeutti, terveysvalmentaja

Marko Pirhonen

Kysymys:

Olen 30-vuotias ja teen toimistotyötä tietokoneella. Harrastan monipuolista liikuntaa 4–5 kertaa viikossa. Kärsin satunnaisesti kovasta, vihlovasta kivusta olkavarressa. Pahimmillaan se tuntuu kummassakin kädessä yhtä aikaa. Se ei useinkaan liity rasitukseen, eli en ole välttämättä urheillut kipua edeltävänä päivänä. 

Särky voi alkaa keskellä yötä ja kestää päiviä. Sitten se katoaa yhtä mystisesti kuin ilmaantuikin. Kipulääke lievittää oireita mutta ei poista niitä. Pahimmassa tilanteessa esimerkiksi takin päälle pukeminen ja turva­vyön kiinni laittaminen sattuvat paljon. Samoin käsien nostaminen hartialinjan yläpuolelle. 

Mistä vaiva voi johtua ja mitä sille kannattaa tehdä? Menenkö lääkäriin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuvailusi perusteella vaiva kuulostaa epämääräiseltä. Se ­ei ­liity mihinkään edeltävään toimintaan vaan esiintyy satunnaisesti. Jos kivulle ei ­löydy selkeää, tarkkaa paikkaa, vaiva saattaa olla hermo­peräinen. ­Sellaisilla vaivoilla on taipumusta olla säteileviä, epätarkkoja ja vihlovia. 

Kuvailemissasi tilanteissa, pukeutumisessa ja turvavyön kiinnittämisessä, ­liike ­kohdistuu ­olkaniveleen. ­Kyseessä saattavat ­olla kaula­rangan ­kulumista johtuvat hermo-oireet olkavarressa. Ne voivat johtua myös kaulan juurella ­sijaitsevien scalenus-­lihasten ­kireydestä. ­

Ongelma saattaa olla myös ­olkanivelen rakenteissa. Olkapäässä on runsaasti jänteitä ja lima­pusseja, ­jotka ärtyvät rasituksessa tai istumatyössä. Erityisesti jos ryhti­virheet kääntävät olkapäitä liiaksi­ eteen, voi niihin kohdistua liiallista ja vääränlaista­ rasitusta.

En ­uskalla tarkemmin arvailla kivun syytä. Suosittelenkin sinua ottamaan yhteyttä lääkäriin. ­Hän selvittää testiliikkeillä tarkemmin ongelmaa ja ­voi hoitaa sitä. 

Joka ­tapauksessa olkanivelten, rinta­rangan ja rinta­lihasten liikkuvuuden harjoittelu esimerkiksi kepin kanssa on hyödyllistä. 

Lue myös: 

Apua kyynärpääkipuun

Toispuoleinen kipu reidessä

Kipu hallintaan mielen voimalla

Näin selkäranka toimii

Kuva Fotolia.

Julkaistu: 22.9.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.