Terve.fi

Niska ja hartia jumissa

Niska ja hartia jumissa

Antti Eronen

Fysioterapeutti, CMP

Antti Eronen

Kysymys:

Hei!
Olen 20-vuotias nainen perus terve ja minulla on nyt reilu puol vuotta niska ja hartia seutu jumissa en hirveästi ole nostellut mitään painavaa joka tän aiheuttaisi mutta välillä saatan jännittää niskoja, minulle on alkanu tulla puutumista käsiin sekä keskellä otsaa nipistää kokoajan ja välillä koko naamassa ja rinta kehässä tulee kans noita kovia pistoksia nämä vaivat häiritsee niin paljon että välillä ahdistun että onko tää ihan normaalia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Ei tuo tilanteesi sillä tavalla ole normaalia, koska ei tuollaisia vaivoja tulisi olla. Oireenkuvasi kuitenkin viittaa selkeään niska-hartiaseudun jännitystilaan ja toimintahäiriöön. Varsinkin nuo kasvosäteilykivut voisivat johtua yläniskan heikentyneestä liikkuvuudesta. Rintakehän säteilykivut taas viittaisivat kaulan alueen lihasten jännitystilaan. Käsien puutuminen selittyy myöskin niska-hartiaseudun ongelmilla.
Et kertonut tilanteeseen johtavista syistä muuta kuin, että saatat jännittää hartioitasi Tämä voisi toki osaltaan selittää oireiden syntymisen, mutta ei niiden ylläpysymistä.
Voisit kokeilla kiinnittää huomiota siihen, ettei pääsi roiku edessä ja leuka työnny eteenpäin. Pidät siis niskan pitkänä ja leuan hieman sisässä. Tämä linjaa niskaasi ja laittaa oikeat lihakset töihin. Voit myös kokeilla lämpöpakkausta tai vaikka saunaa rentouttamaan lihaksiasi.
Jos nämä em. toimet eivät tuota viikkoon helpotusta suosittelen kääntymään fysioterapeutin puoleen. Hän voi tarkistaa niskasi linjauksen ja antaa ohjausta pään asennon ylläpitoon. Fysioterapeutin käsittelystä ja esim akupunktiosta voi olla apua alkuvaiheen lihasjännityksen laukaisuun.

Pikaista helpotusta ja hyvää syksyn jatkoa
Antti Eronen

Julkaistu: 13.10.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.