Terve.fi

Blokkinikama niskassa

Fysioterapeutti, liikunnanohjaaja, CMP (Certified Mulligan Practitioner)

Antti Eronen
Julkaistu 2.2.2018

Kysymys:

Sain hetki sitten röntgenkuvien perusteella epäilyn blokkinikamasta niskassa C3 alueella. Oireenani on pitkään ollut tuo laivankansihuimaus ja näköhäiriöitä ja päänsärky,pahoinvointi mutta ne on diagnosoitu korvaperäisenä huimauksena tähänasti ja josta olen erimieltä. Ensimmäinen sairasloma tuli 2011 talvella jonka jälkeen on oireet olleet vaihtelevasti mukana. Ongelmaa on ollut siis vuosia ja oireet helpottaneet levolla. Kylmä on aina provosoinut huimausta. Päänsärky ja pahoinvointi on tullut nyt tämän talven aikana enemmän mukaan eikä lepo tahdo enää helpottaa. Löytyykö tähän mitään hoitoa

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei ja kiitos kysymyksestäsi Ensimmäisenä ajatukseni kiinnittyy tuohon blokkinikaman sijaintiin. Jos c3 on kiinni c2 nikamassa, niin oireenkuvasi selittyy luultavimmin yläniskan toimintahäiriöllä. C0-C2 alueen toimintahäiriöt altistavat lähes kaikille mainitsemillesi oireille joko suorasti tai epäsuorasti. Vaikka C3 niveltyisi C4:än aiheutuu siitäkin luultavimmin ylikuormitusta muihin kaularangan osiin. Yläniskaperäinen huimaus tulee yleisimmin niskarusetin lihasten jännitystilasta. Nämä lihakset aistivat vahvasti liikettä ja jos niissä on jännitystiloja ei niiden aistimukset ole luotettavia. Näin ollen aivot saavat virheinformaatiota jota ne eivät osaa käsitellä. Jos sinulla on diagnosoitu hyvänlaatuinen asentohuimaus (sisäkorvaperäinen), pitäisi se saada hyvään hoitotasapainoon yksinkertaisilla asentohoidoilla. Päänsärky ja pahoinvointi voi selittyä mm. tuolla lihasperäisyydellä, mutta pahimmillaan C1-C2 nikamien välisellä toimintahäiriöllä. Kylmäprovokaatioherkkyys puoltaa yläniskan ärsytysherkkyyttä, jossa toimintahäiriöllä voi olla suurikin merkitys. Suosittelen kääntymään niskaperäisiin tuki-ja liikuntaelinvaivoihin erikoistuneen fysioterapeutin puoleen. Hän voi varmistaa kaularangan ylimpien segmenttien toiminnan ja todennäköisten ongelmien löytymisen jälkeen normalisoida tilanteen sekä antaa sinulle eväitä ylläpitää niskasi toimintakyky hyvänä. Tuo mahdollinen blokkinikama vaatii sinulta säännöllistä yläniskan toimintakyvyn ylläpitoa.

Ystävällisin terveisin Antti Eronen

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.