Terve.fi

Liikunnasta apua nivelkipuihin

Liikunnasta apua nivelkipuihin
Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Aktiivinen liikkuminen kohtuullisissa määrin on tärkeä osa erilaisten tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisyä, hoitoa ja kuntoutusta. Lue lisää.
Teksti
Julkaistu: 1.6.2017

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Aktiivinen liikkuminen kohtuullisissa määrin on tärkeä osa erilaisten tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisyä, hoitoa ja kuntoutusta.

Toisin kuin usein luullaan, liikunta ei kuluta niveliä. Säännöllinen liikunta on hyödyksi niin nivelkipujen hoidossa kuin ehkäisyssäkin. Nivelrusto pehmenee ja surkastuu, jos sitä ei kuormiteta yhtään. Säännöllinen ja kohtuullinen liikunta voi suojata ainakin polvinivelrikolta.

Liikunta myös lievittää kipua ja kipujen vähentyessä toimintakyky paranee. Liikkua tulisi siis silloinkin, kun sattuu. Liikunta tukee nivelrustojen aineenvaihduntaa ja hyvinvointia.

Liikunta ja tasapainoisesta ruokavaliosta huolehtiminen helpottaa myös mahdollisten liikakilojen karistamista. Ylipaino lisää niveleen kohdistuvaa kuormitusta ja voi aiheuttaa rustovaurioita.

Venyttely on myös tärkeä osa nivelten hoitoa. Nivelkipu aiheuttaa usein jäykistymistä, sillä kipu saa välttämään ääriasentoja. Venyttely ylläpitää nivelen liikkuvuutta ja parantaa toimintakykyä.

Liikunnasta kipeytyneet lihaksetkin palautuvat venyttelyn yhteydessä.

Helpotusta nivelkipuihin

  • Kipulääkkeet. Lievien ja lyhytkestoisten nivelkipujen kanssa ei tarvitse kärsiä, vaan helpotusta voi hakea apteekista.
  • Monipuolinen ruokavalio. Yksittäisillä ruoka-aineilla nivelkipuja ei voi hoitaa. Runsaasti kasviksia, hedelmiä, kasviöljyjä ja kalaa sisältävä ruokavalio pienentää nivelreuman vaaraa. Osa nivelreumapotilaista kokee lihansyönnin vähentämisen lieventävän oireita.
  • Kylmähoito. Kipeän kohdan hoito kylmällä vähentää hermosignaalien johtumisnopeutta ja siten myös kipua. Kylmä voi myös helpottaa nivelten turvotusta ja kuumotusta. Kokeile apteekista saatavia kylmäpusseja, kylmää suihkua tai avantouintia.
  • Manuaaliset hoidot. Nivelen mobilisaatio saattaa vähentää nivelkipuja erityisesti lonkan seudulla. Mobilisaatiossa fysioterapeutti vie kipeää niveltä varoen ääriasentoon, tarkoituksenaan nivelen liikelaajuuden parantaminen ja kipujen lievitys.

Jos nivelvaivat eivät helpota, kannattaa kääntyä lääkärin tai fysioterapeutin puoleen. Ammattilainen osaa antaa yksilölliset hoito- ja seurantaohjeet.

Kommentoi »