Terve.fi

Märät unet ja kipu alavatsassa

urologian erikoislääkäri

Riitta Rönkä
Julkaistu 30.11.2017

Kysymys:

Olen 32-vuotias perusterve mies. Minulla on vieläkin yöllisiä siemensyöksyjä noin viikon parin välein, joskus jopa kahtena peräkkäisenä yönä. Onko tämä normaalia ja miten niitä voisi vähentää? Olen naimisissa ja harrastan normaalia avioliiton sukupuolista kanssakäymistä. Toinen asia koskee jomottavaa kipua alavatsassa, vasemmalla puolella, joka heijastuu vasempaan kivekseen, mutta ei nähdäkseni ole peräisin sieltä. Minulla on ollut tätä kipua jo keväällä ja kävin lääkärissä. Hän epäili akuuttia eturauhasen tulehdusta. Hän tunnusteli eturauhastani, mutta ei havainnut mitään epäilyttävää. Verikokeista selvisi pientä ei-virus peräistä tulehdusta valkosoluissa. Kesällä vaivoja ei ollut lähes ollenkaan, mutta nyt taas syksyllä jomotusta on ollut melkein päivittäin. Missä vika?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, Sinun iässäsi yölliset siemensyöksyt eivät ole aivan luonnollinen asia. Kysymyksestäsi ei selviä, onko yöllisiä siemensyöksyjä ollut yhtäjaksoisesti murrosiästä lähtien vai onko niitä alkanut ilmaantua tauon jälkeen uudelleen?

Tahattomia siemensyöksyjä saattaa ilmetä käytössä oleviin lääkkkeiden sivuvaikutuksena, mm. mielialalääkkeillä saattaa olla tämänkaltaisia sivuvaikutuksia. Lisäksi stressaavat tilanteet elämässä saattavat olla syynä. Useimmiten tulisi kuitenkin tutkia hermoston tila (neurologinen status) sekä tehdä selän ja aivojen magneettitutkimukset oireen selvittämiseksi.

Jomottavan alavatsakivun selvittäminen vaatii ehdottomasti vastaanottokäynnin. Pitää arvioida onko oire suolistoperäinen, lantionrenkaan/lantionpohjalihaksiin tai alaselän ongelmiin liittyvä. Onkohan nämä kaksi oiretta alkaneet ilmeta yhtäaikaa? Silloin yhteys voisi olla lantionpohjalihasten toiminnassa tai alaselän alueella. Oireesi vaatisivat ehdottomasti arviota vastaanotolla.

Yst terv. Riitta

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.