Eturauhastulehdus
Eturauhastulehdus eli prostatiitti voi olla krooninen eli pitkäaikainen tai äkillinen. Lue lisää eturauhastulehduksesta.

Eturauhanen eli prostata on pariton elin, joka sijaitsee miehillä virtsarakon alla. Eturauhasen etuosa myös ympäröi virtsaputken alkuosaa, siis virtsarakosta lähtevää osaa. Itse eturauhanen koostuu rauhasista, joista lähtevät pienet tiehyeet avautuvat virtsaputkeen. Kiveksistä lähtevät siemenjohtimet kulkevat eturauhasen läpi virtsaputkeen. Ennen eturauhasta siemenjohtimiin yhtyvät parillisten rakkularauhasten laskutiehyeet. Eturauhasten ja rakkularauhasten tehtävänä on tuottaa siemensyöksyssä ravintoaineita siittiöille, jotta ne eläisivät tarpeeksi pitkään naisen emättimessä. Lisäksi eturauhas- ja rakkularauhasnesteessä on muita siittiöitä kypsyttäviä aineita.

Lisätietoa eturauhastulehduksesta ja sen yleisyydestä.

Miehillä prostatiitti eli eturauhastulehdus voi olla äkillinen tai pitkäaikainen eli krooninen. Joillakin miehillä äkillinen tulehdus voi muuttua pitkäaikaiseksi. Äkillinen tautimuoto on helpommin todettavissa voimakkaampien oireiden takia, ja tuolloin kyseessä on yleensä bakteeriperäinen infektio. Kroonisissa eturauhastulehduksissa aiheuttajia on monia. Kyseessä voi olla bakteeriperäinen aiheuttaja, mutta yleensä kyseessä on jokin muu tulehdus- tai ärsytystila. Ennen antibioottihoidon aloittamista on syytä varmistua onko kyseessä bakteeriperäinen tulehdus, sillä varsin usein antibioottihoidosta ei ole mitään hyötyä.

Lue eturauhastulehduksen oireista ja hoidosta.

Lähteet:

Eturauhastulehdus, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi