Terve.fi

Lisäkivestulehdus - 80677

urologian erikoislääkäri

Riitta Rönkä
Julkaistu 23.4.2015

Kysymys:

Hei

Voiko mies saada lisäkivestulehduksen peniksessä olevan haavan kautta, jonkun naisella olevasta bakteerista? Voiko naisen ja miehen mikrobit olla niin epäsopivia toisilleen, että mies saa tulehduksen, vaikka naisen papa-kokeen tulos on 1=ei solumuutoksia, ei epiteelisolatypiaa, ei normaalista poikkeavia mikrobeja, eikä rektiivisia muutoksia. Ja jos naisella ei ole sukupuolitauti tutkimuksessa todettu chlamydiaa, eikä tippuria. Visvasyylä on ollut ja hoidettu jo ennen kahdenkeskistä limakalvokosketusta ( ei oikeaa yhdyntää). Nykyään oireeton.

Mikä on yleensä yleisimmät lisäkivestulehduksen aiheuttajat miehelle, jos edellä olevat syyt on poissuljettu.

Vastauksesta kiittäen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Lisäkivestulehdus on tyypillisesti äkillisesti alkava ja toisessa lisäkiveksessä oleva sairaus. Siihen liittyy arkuus ja turvotus kiveksen vieressä ja yläpuolella olevassa lisäkiveksessä. Sen voi aiheuttaa sukupuoliteitse tarttuvat bakteerit (klamydia, tippuri). Edellä mainitut aiheuttajat ovat tavallisin syy seksuaalisesti aktiivisilla alle 30-vuotiailla miehillä ilmaantuviin lisäkivestulehduksiin. Myös tavallisimmat virtsatietulehduksia aiheuttavat bakteerit kuten E.Coli voi aiheuttaa myös lisäkiveksen tulehtumisen. Bakteerit pääsevät lisäkiveksen alueelle virtsaputkea pitkin tai virtsarakon kautta, mutta myös verenkierron kautta tapahtuva tulehtuminen on mahdollista. Esinahassa oleva tulehtunut haavauma voi olla tulehduksen lähde. Vaikka seksikumppanilla ei ole todettu tulehduksia, tulisi sairastunut itse silti tutkia bakteeritulehduksen poissulkemiseksi. Lähinnä tulisi tutkia virtsanäyte, josta voidan tutkia virtsan puhtaus sekä erikseen vielä poissulkea seksitaudit. Mikäli bakteeriperäistä tulehdusta epäillään tulisi se hoitaa riittävän pitkällä (2-3 viikkoa) antibioottikuurilla.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.