Terve.fi

Eturauhastulehdusko

urologian erikoislääkäri

Riitta Rönkä
Julkaistu 13.4.2017

Kysymys:

Olen 57 vuotias mies. Kohtalaisen perusterve viime kevääseen saakka, jolloin todettiin sattumalöydöksenä kilpirauhasen syöpä joka leikattiin ja on hoidossa. Samoihin aikoihin n.vuosi sitten pahenivat vaivat myös alavatsassa ja selässä. Vähäisempiä, krooniseksi eturauhastulehdukseksi määriteltyjä oireita on kauan, mutta viimeinen vuosi on ollut tosi vaikea. Vaivaa on tutkittu, mutta selkeää syytä ei ole mielestäni löytynyt. Esim. se että eturauhanen ei arista lääkärin kokeillessa peräsuolen kautta on outoa. Kipu on vaihtelevaa, tuntuu välillä alavatsalla ja nivusissa ja nyt viimeisen kuukauden ajan myös alaselkä ja lantiot on tulleet kovin kipeäksi. Tilanteeni on hankala kun olen yksityisyrittäjä ja teen fyysisiä asennustöitä eikä työnteko enää tahdo onnistua. Lisäksi kokoajan pelottaa josko vaiva onkin joku vakava esim syöpä jota ei vaan löydetä. Tutkimuksia on tehty, eikä syöpään liittyvää ole toistaiseksi löydetty. Myös vatsan toiminta on huonoa ja epäsäännöllistä. Virtsatessa kova kipu alavatsalla. Lääkitys on tällä hetkellä Triptyl 35mg ja Xatral sekä kourakaupalla tulehduskipulääkettä että pystyy jotenkin olemaan. Mitä tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, oletan, että olet ollut urologin määräämissä tutkimuksissa? Tällaisessa vaivassa virtsanäyte, jäännösvirtsan määrittäminen, eturauhasen koon arviointi, PSA arvon mittaus ja alavatsan/eturauhasen magneettitutkimus aiheelliset. Pitäisi myös arvioida lantionpohjalihasten tila eli onko lantionpohjalihaksissa kireyttä, mikä selittää kipu oiretta. Usein tämän tyyppisen oireen hoidossa on mukana lantionpohja fysioterapeutti, joka tutkii nimenomaan tuota lantionpohjalihasten kuntoa ja arvioi, onko niissä kireyttä. Olen määrännyt joillekin pitkäaikaisesta kivusta kärsivälle päivittäin otettavaa erektiohäiriö lääkettä, vaikka erektiohäiriötä ei olisikaan. Lääkkeen ideana on parantaa lantio alueen verenkiertoa ja siten helpottaa kipua. Kirjoittamasi tekstin perusteella, voisi ajatella, että sinulla on lantion kipuoireyhtymä, mutta en tietenkään pysty 100 % tekemään diagnoosia kirjoitetun tekstin perusteella. Mikäli kyseessä on lantion kipuoireyhtymä, on tärkeää, että sinulla on hyvä suhde hoitavaan lääkäriin ja kaikki riittävät tutkimukset on tehty, joilla on suljettu pois pahanlaatuiset sairaudet. Toivottavasti vastauksestani oli edes hiukan apua.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.