Terve.fi

Eturauhastulehduksen oireet


Eturauhastulehdus oireilee virtsaamisvaikeuksina, virtsaamistarpeen lisääntymisenä ja kirvelynä. Lue lisää eturauhastulehduksen oireista.

Kroonisessa eli pitkäaikaisessa eturauhastulehduksessa oireet ovat yleensä lievempiä kuin äkillisessä prostatiitissa. Tavallisimpia oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, virtsaamisvaikeus ja kirvely sekä epämääräistä kipua alavatsalla, välilihassa, kiveksissä, peniksen päässä tai reisien välissä. Kipu saattaa olla hieman vaikeasti paikannettavissa, mutta kuitenkin alapäässä. Lisäksi alavatsalla saattaa olla paineentunnetta, jota voi myös tuntua virtsarakossa. Joskus siemennesteessä saattaa olla silminnähden verta ja siemensyöksy voi olla kivulias. Joillekin istuminen on hankalaa ja kivuliasta. Pitkäaikaiset eturauhastulehdukset voivat olla oireettomia jonkin aikaa, mutta ne saattavat uusiutua joillakin jopa muutaman kerran vuodessa. Kylmälle altistuminen voi pahentaa oireita.

Lue eturauhastulehduksen hoidosta.

Äkillisessä muodossa oireet ovat yleensä samankaltaiset kuin kroonisessa, mutta voimakkaampia. Lisäksi kyseessä on selvästi kivuliaampi tila ja kuumetta esiintyy yleensä. Joskus voi kehittyä jopa virtsaumpi kivun ja eturauhasen turvotuksen takia. Eturauhanen on myös tällöin erittäin käsittelyarka. Harvemmissa tapauksissa bakteeri voi myös asettua prostataan pitemmäksi aikaa ja aiheuttaa kroonisen bakteeriperäisen eturauhastulehduksen.

Aluksi on syytä varmistua siitä, että kyseessä on todellakin eturauhasen tautitila, sillä oireet muistuttavat myös muita sairauksia ja kiputiloja. Varmuuden vuoksi tulisi ottaa myös sukupuolitautimääritykset, kuten klamydia ja tippuri sekä varmistua virtsaviljelyllä, ettei kyseessä ole jokin muu virtsateiden tai rakon infektio. Eturauhastulehdusta epäiltäessä lääkäri tunnustelee eturauhasta peräsuolen kautta. Mikäli eturauhanen aristaa selvästi tunnustelua, on syy varsin selvä. Tämän jälkeen tulisi selvittää, onko eturauhastulehduksen takana bakteeri-infektio. Äkilliset infektiot ovat kuitenkin varsin selviä, joten hoito voidaan aloittaa myös oireiden perusteella.

Lisätietoa eturauhastulehduksen yleisyydestä.

Tiheään toistuvissa kroonissa tapauksissa voidaan suorittaa ns. fraktioitu virtsanäytetutkimus. Tällöin otetaan virtsanäyte suihkun alusta. Tämän jälkeen suoritetaan eturauhasen hieronta, jonka jälkeen otetaan uusi alkuvirtsanäyte. Eturauhastulehduksessa toiseen näytteeseen pitäisi ilmaantua bakteereita, jos kyseessä olisi krooninen bakteeriprostatiitti. Steriilissä eturauhastulehduksessa näytteeseen ilmaantuu tavallista enemmän valkosoluja.

Lähteet:

Eturauhastulehdus, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Julkaistu: 10.4.2018