Terve.fi

Yleistietoa eturauhastulehduksesta

Yleistietoa eturauhastulehduksesta
Eturauhastulehdus on vaiva, josta kärsii 14 % suomalaisista miehistä. Eturauhastulehdusta aiheuttavia bakteereita on monia. Lue lisää eturauhastulehduksesta.
Teksti
Julkaistu: 1.9.2008
Äkillisissä eturauhastulehduksissa kyseessä on siis todennäköisemmin bakteeri kuin kroonisissa tautimuodoissa. Tällöin kuitenkin yleensä esiintyy kuumetta. Erilaisia aiheuttajabakteereita on useita. Yleensä bakteeri pääsee kulkeutumaan virtsaputken kautta eturauhastiehyisiin ja aiheuttaa äkilliset oireet. Altistavia tekijöitä ovat suojaamaton sukupuoliyhteys ja kylmäaltistus.
Kroonisessa tautimuodossa noin jopa 90 prosentissa tapauksista kyseessä on ns. steriili prostatiitti eli taustalta ei voida osoittaa bakteeriperäistä infektiota. Tämä tautityyppi uusiutuu valitettavan usein. Kyseessä voi esimerkiksi olla elimistön itsensä aiheuttama tulehdustila, jolloin kyseessä on ns. autoimmuunireaktio, mutta kyseessä voi olla myös jokin kemiallinen reaktio tai muu painevaikutus. Uusiutuva muoto voi siis olla myös bakteeriperäinen, johon antibioottihoidon tulisi tepsiä.

Eturauhastulehduksen seuranta

Pitkäaikaisen kroonisen eturauhastulehduksen hoitovaste antibiootteihin kontrolloidaan. Mikäli oireet eivät tarkoituksenmukaisessa ajassa häviä, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin. Viljelyvastauksen mukaan antibioottia voidaan joutua vaihtamaan sekä akuutissa, että kroonisessa tulehduksessa.

Eturauhastulehduksen yleisyys

Krooninen eturauhastulehdus on yleinen syy, joka johtaa urologien vastaanotolle. On arvioitu, että suomalaisista miehistä noin 14 prosenttia kärsii kroonisesta eturauhastulehduksesta, ja että jossain vaiheessa lähes jokaisella miehellä on eturauhastulehdukseen viittaavia oireita vähintään kerran elämässään.

Eturauhastulehduksen ennuste

Äkillisissä eturauhastulehduksissa hoito on suhteellisen yksinkertaista ja oikealla hoidolla yleensä pyritään estämään taudin kroonistuminen. Kuitenkin osalla tauti on pitkäikäinen vaiva ja lääkityksestä huolimatta oireet voivat vaivata vuosienkin päästä.
Lähteet:
Eturauhastulehdus, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.
ICD-10:
N41: Eturauhasen tulehdussairaudet
2 kommenttia