Terve.fi

Urologi vastaa: Onko veri spermassa merkki vakavasta sairaudesta?

Urologi vastaa: Onko veri spermassa merkki vakavasta sairaudesta?
Julkaistu 21.1.2011

Veri hätkähdyttää aina. Yleensä, kun verta jostain kohtaa kehosta tulee, on se merkki haavasta tai sairaudesta. Veri onkin monien sairauksien tuntomerkki ja yksi ensimmäisistä oireista. Sen vuoksi se usein säikäyttää kovemmankin luonteen omaavan henkilön – etenkin, jos verta ilmaantuu vaikkapa virtsaan tai ulosteeseen.

”Veren ilmaantuminen eritteiden joukkoon on yleensä merkki vakavammasta sairaudesta. Useimmiten se on merkki jopa syövästä. Verinen oksennus voi viitata vatsahaavaan tai vatsasyöpään.  Verinen uloste aiheutuu yleensä peräpukamista tai tulehtuneesta suolesta, mutta voi olla myös suolistosyövän oire. Verinen yskä voi olla seurausta pahasta tulehduksesta, mutta syöpä senkin taustalta on poissuljettava. Verinen virtsa voi niin ikään olla myös syövän oire, mutta voi aiheutua myös tulehduksesta tai virtsatiekivistä”, kertoo urologi Riitta Rönkä Huoltamo.com –sivustolla (nykyisin osa Terve.fi -sivustoa) pitämässään blogissa.

Mutta mitäpä, jos verta ilmaantuu siemennesteeseen? Onko sekin merkki jostain vakavasta sairaudesta? Rönkän mukaan näin ei ole, vaan verinen sperma ei välttämättä viittaa sairauteen, vaikkakin vaatii toistuessaan lääkärin vastaanotolla käyntiä.

”Verinen siemenneste ei yllätys, yllätys olekaan vakavan sairauden oire. Sitä pidetään hyvänlaatuisena ilmiönä, vaikka esiintyessään onkin varsin pelästyttävä ja vastenmielinen asia. Verinen siemenneste on sen verran hätkähdyttävä ilmiö, että yleensä miehet tulevat viivana lääkärin vastaanotolle. Suosittelenkin tulemaan vastaanotolle viimeistään silloin, kun ilmiö toistuu.”

Rönkä kertoo verisen siemennesteen olevan useimmiten merkki virtsatieperäisestä ja lähinnä eturauhasperäisestä tulehduksesta. Tuolloin muutamilla kokeilla oireiden alkuperä saadaan varmistettua ja vaiva hoidettua.

”Vastaanottokäynnillä tutkitään eturauhanen, onko se aristava. Voidaaan tehdä eturauhasen ultraääni tutkimus. Jos merkit viittaavat eturauhasen tulehdukseen, annetaan siihen pitkä antibioottikuuri. Lisäksi voidaan tutkia virtsanäyte ja PSA (eturauhaskoe verinäytteestä). Joskus erottelu mielessä voidaan tähystää virtsarakko ja näin poissulkea virtsarakon kasvaimet. Oireen jatkuessa tutkitaan usein myös virtsaelinten ultraääni ja tällä poissuljetaan ylempien virtsaelinten kasvaimet sekä virtsatiekivet. Lisätutkimuksena voidaan tehdä tarvittaessa vielä tietokonetutkimus. Lisäksi voidaan tutkia virtsan irtosolut, siemeneste ja sen bakteeriviljely sekä sukupuolitautitestit. Pääsääntöisesti selittävää tekijää ei löydy. Kyseessä on ilmiö, joka tulee ja menee!”

Useimmiten siis verinen sperma ei viittaa mihinkään sairauteen. Rönkä mainitsee esimerkissään eräästä kuusikymppisestä miespotilaasta, jolta tutkittiin ja testattiin kaikki mahdollinen, eikä verenvuodon alkuperää saatu selville.

”Tällä hetkellä en tiedä mikä tilanne potilaan kohdalla on. — Tärkeintä on kuitenkin, että kaikki mahdolliset oireeseen vaikuttavat tekijät on tutkittu ja sairaudet poissuljettu.”

Tällaisessa tilanteessa, kun vaivan aiheuttajaa ei saada selville, mutta tiedetään, ettei mistään vakavasta sairaudesta ainakaan voi olla kyse, täytyy tilanne vain hyväksyä sellaisenaan.

”Tämän jälkeen, kun vakavat taudit on poissuljettu, voi ja täytyy epämiellyttävänkin oireen kanssa elää. Hoito-ohjeeksi suosittelen samoja ohjeita kuin eturauhasen tulehduksenkin yhteydessä eli itsensä lämpimänä pitäminen, istumakylvyt ja tiheät siemensyöksyt. Huomioitava myös tiettyjen luontaistuotteiden käyttö, jotka voivat vaikuttaa verenhyytymistekijöihin ja lisätä vuototaipumusta. Tällainen voisi esimerkiksi olla hainrustouute. Älä milloinkaan unohda kertoa lääkärillesi, jos käytät jotain luontaistuotetta, sillä niiden vaikutukset voivat olla arvaamattomat!”  

Lue koko Riitta Rönkän kirjoittama blogi tästä.

Lue lisää:

Kommentoi »