Terve.fi

Krooninen eturauhastulehdus voi edistää eturauhassyövän kehittymistä

Krooninen eturauhastulehdus voi edistää eturauhassyövän kehittymistä
Yhdysvaltaisessa syöpätutkijoiden kokouksessa on esitelty tutkimus, jonka mukaan krooninen eturauhastulehdus kohottaa merkittävästi eturauhassyövän riskiä.
Julkaistu: 28.6.2006

Yhdysvaltalaistutkimuksessa määritettiin tulehdustila 177 eturauhasnäytteestä, jotka oli otettu miehiltä eturauhassyöpäepäilyn takia. Miesten eturauhassyövän merkkiaineena käytettävä prostataspesifinen antigeeni (PSA) oli ollut koholla tai epäily oli herännyt, kun eturauhanen oli tunnusteltu peräsuolen kautta.

Neljässä näytteessä viidestä todettiin kroonista tulehdusta. Näistä näytteistä joka viidennessä todettiin adenokarsinooma (rauhasperäinen syöpä). Niistä näytteistä, joissa ei todettu kroonista tulehdusta, kolmanneksessa todettiin adenokarsinooma.

Miehiltä otettiin 117 uutta näytettä viiden vuoden kuluttua. Tällöin todettiin 29 uutta adenokarsinoomaa miehillä, joilla oli alun perin todettu krooninen eturauhastulehdus. Muista miehistä vain kahdella todettiin uusi adenokarsinooma. Tämä voi viitata siihen, että kroonisesta eturauhastulehduksesta kärsivät miehet sairastuvat pitkällä aikavälillä muita herkemmin eturauhassyöpään.

Tutkimusryhmä esittää, että miehiä, joilla todetaan krooninen eturauhastulehdus, seurattaisiin nykyistä tiiviimmin mm. koepaloin, koska he näyttävät olevan vaarassa sairastua eturauhassyöpään. Niin ikään tulisi seurata nykyistä tiiviimmin jo paikalliseen eturauhassyöpään sairastuneita miehiä, mikäli heillä ilmenee kroonista eturauhastulehdusta.

Lähde: eMedicine Online 4.4.2006

Kommentoi »