Terve.fi

Ongelma peniksessä

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen
Julkaistu 5.1.2011

Kysymys:

Olen 41 vuotias perusterve mies. Minulla on oireiden perusteella todettu 4 vuotta sitten eturauhastulehdus. Sinällään eturauhanen ei ole arka, sperman mukana ei tule verta tai virtsaaminen ei ole ongelma, mutta peniksen varressa on kipua ja kirvelyä ja tällä perusteella ongelma on todettu eturauhastulehdukseksi. Olen syönyt vaivaan myös 1 kk antibioottikuurin, josta sain vain hiivan suuhuni.

Kesällä peniksen varteen esinahan alle ilmaantui ikäänkuin naru limakalvon alle terskan taakse. Vaivan on arveltu olevan hiivaa, ihottumaa tai kondylooma. Niinpä sitä on hoidettu daktariinilla, hydrocortisonilla ja kondyloomaa varten wartecilla. Urologi sitten syksyllä arvioi sen laskimotulehdukseksi ja määräsi hirudoid fortea. Urologin diagnoosi ainakin kuulosti luotettavimmalle, mutta vaiva ei ole mihinkään hävinnyt. Myös valkojäkälää on epäilty, mutta ei mitenkään varmistettu.

Vaivani on kuitenkin seuraava: Esinahkani punoittaa lievästi ja joskus rajustikin yhdynnän jälkeen. Esinahka on usein arka ja muutaman kerran siitä on ikäänkuin hilseillyt pintakerros pois pesun yhteydessä. Pesun teen ihan vain lämpimällä vedellä. Sitten mielestäni terskan takaosa (paikka jossa helmipapulatkin kait sijaitsee) on jotenkin suurentunut/turvonnut tai jotain. Tämä voi myös olla mielikuvitukseni tuotetta.

Mitä pitäisi tehdä? Sukupuolitaudit kondyloomaa lukuunottamatta on poissuljettuja. Lääkäri on tutkinut penistä, mutta mitään kunnollista kannanottoa en ole saanut. Voiko ongelma johtua laskimotulehduksesta tai eturauhastulehduksesta? Onko laskimotulehdukseen muita hoitoja kuin hirudoid forte. Viime käynnillä lääkäri suositteli, etten käytä sitä enää ollenkaan sen voimakkuuden takia. Olisiko vain niin, että terska ja esinahka on ärtynyt erilaisista hoitokokeiluista vai onko jokin sairaus tms. kyseessä? Kaipaisin lisäksi neuvoja eturahastulehduksen oireiden lievittämiseen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Eturauhastulehdus voi johtua bakteerien pääsystä eturauhaskudokseen ja tällöin kuukauden pituinen antibioottihoito on aiheellinen. Bakteerit tai tulehdussolut pitäisi kuitenkin löytää virtsanäytteestä ennen pitkää lääkehoitoa. Aina näitä ei kuitenkaan löydetä ja pelkkien oireiden perusteella annetaan myös antibioottihoitoja. Eturauhanen voi olla myös tulehtunut, vaikka sieltä ei löydettäisi bakteereja tai muita tulehduksen aiheuttajia lainkaan. Tällaiseen eturauhastulehdukseen altistavia tekijöitä ovat kylmällä alustalla istuminen tai muuten liian vähäinen alapään vaatetus kylmällä ilmalla. Usein mitään altistavaa tekijää ei voida osoittaa. Hoitoa on tällöin oireenmukainen lääkitys ja tavalliset tulehduskipulääkkeet kahden tai kolmen viikon kuureina auttavat oireisiin useimmiten. Virtsateiden lihaksisto saattaa myös joutua jännitystilaan ja silloin usein oireita helpottaa ns. alfa-salpaajalääkitys. Vaiva uusiutuu helposti ja silloin on taas aloitettava lääkehoito. Oireina yleensä on epämääräinen kipuilu ja jomottelu haarojen välissä sukuelinten seudulla. Pelkästään peniksessä tuntuvaa kipuilua on harvoin, mutta voihan se sinnekin säteillä. Esinahan punottava tulehdus voi johtua esim. lateksiallergiasta, jos olet käyttänyt kondomia yhdynnässä. Esihanka voi muutenkin ärtyä yhdynnän hankauksesta, jos emättimen liukkaus ei ole riittävä. Liukuvoiteiden käyttö saattaa vähentää tässä tapauksessa ärsytystä. Niitä saa apteekista. Siittimen ihoa ja limakalvoa voi myös kokeilla hoitaa päivittäin rasvauksella pesun jälkeen. Esim. aloe veraa sisältäviä voiteita voi kokeilla (mm. Aloe Vera Gelly). Terskan takaosan turvotus voi johtua myös ärsytyksestä yhdynnässä. Laskimotulehdus paranee yleensä itsestään, Hirudoid forte saattaa sitä nopeuttaa. Jos voiteesta ei ole apua, turha sitä on sitten käyttää. Kuvaamaasi narua peniksen varressa on vaikea kuvitella, mitä se voisi olla. Jos se tuntuu kovalta ja pysyy muuttumattomana edelleen, voisi ehkä ultraäänitutkimus hieman valottaa, mitä kudosta se voisi olla. Asian tutkiminen vaatii lääkäriltä hyvää ammattitaitoa. Miesten sukuelinten vaivoihin on parhaiten perehtynyt Miesklinikka, jonka yhteystiedot löytyvät sivulta http://www.miesklinikka.com/.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.