Terve.fi

Maantiepyöräily eturauhasvaivaiselle

D.C. (Doctor of Chiropractic), BSc (Hons), liikunnanohjaaja

Jani Mikkonen
Julkaistu 4.6.2009

Kysymys:

Tervehdys!

Sairastin eturauhastulehduksen syksyllä 2005 kylmässä vedessä uimisen johdosta. Tämän jälkeen eturauhanen on vaivannut silloin tällöin ja on tarvittaessa ottanut tulehduskipulääkettä. Viimeksi talvella otin lääkettä muutaman kerran. Eturauhasen alue alkaa kipuilla varsinkin pyräillessä. Nyt olen harkinnut maantiepyörän ostoa, mutta siinä hommassa tuntuu eturauhasen alue ärtyvän vielä enemmän kuin normipyöräilyssä. Kävin 20 km lenkin ja eturauhasen alue oli pari päivää arkana. Kannnattaako maantiepyöräilyä edes harkita vai auttaisiko halkioillinen satula asiaan? Nehän tunnetuisti vähentävät painetta kyseisellä alueella. Pyöräillessä edellä mainitun lenkin minulla ei ollut pyöräilyhousuja, jotka tietenkin jonkin verran pehmentävät.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Periaatteessa kaikkeen liikuntaan vaivojen kanssa voi soveltaa ohjetta, miikä ärsyttää vaivaa / aiheuttaa vaivoja on usein pahasta. Kuvaamassasi vaivassa pyöräily on yksi tekijöistä, jotka voivat vanhaa eturauhasvaivaa ärsyttää ja pitkällä tähtäimellä tehdä siitä hankalamman ja pitkäaikaisemman hoidettavan.

Neuvon sinua kokeilemaan kaikki mahdolliset vähentää mekaanista ärsytystä ja aloittaan varovaisesti ensin lyhyellä lenkillä ja lisäämään matkaa pikkuhiljaa. Kipua vastaan ei missään nimessä kannata mennä.

Ystävällisin terveisin,

Jani Mikkonen D.C. BSc (Hons) kiropraktikko (TEO)

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.