Sairaudet

Mies, älä anna näiden alapään vaivojen pilata kesääsi

Estääkö jatkuva pissahätä veneilyn, golfaamisen, konsertin tai automatkan? Älä anna eturauhasvaivojen sotkea kesäsuunnitelmiasi vaan hoida ne kuntoon. Lue lisää.

17.6.2015 Terve.fi

Estääkö jatkuva pissahätä veneilyn, golfaamisen, konsertin tai automatkan? Älä anna eturauhasvaivojen sotkea kesäsuunnitelmiasi vaan hoida ne kuntoon.

Eturauhanen voi alkaa vihoitella joskus jo nelikymppisellä miehellä. Lähes puolella 50-vuotiaista esiintyy eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua, yli 60-vuotiailla osuus nousee jopa 80 prosenttiin. Kaikki eivät koe liikakasvun oireita.

– Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu voi oireilla tiheentyneenä virtsaamistarpeena, virtsaamisen aloitusvaikeutena tai virtsasuihkun heikentymisenä. Myös äkkihätäoireet saattavat yllättää ja johtaa pahimmillaan virtsan karkailuun, luettelee Terveystalon urologian erikoislääkäri, dosentti Mika Raitanen.

Ei siis ihme, jos tuntien kävely vessattomalla golfkentällä tai seisoskelu kymmenien tuhansien ihmisten ulkoilmakonsertissa muutaman hotelli helpotuksen varassa ei houkuttele. Kesäänsä ei kuitenkaan kannata pilata pissaoireiden vuoksi.

Puutarhaletku tukossa?

Eturauhasen kunnon ja hoidon tarpeen voi kartoittaa verkossa osoitteesta eeturauhanen.fi löytyvällä testillä. Tätä kansainvälisesti hyväksyttyä IPSS-testiä (International Prostate Symptom Score) käytetään myös usein lääkärin vastaanotolla hyödyksi oireiden kartoittamiseksi ja haitta-asteen määrittämiseksi. Eturauhasen tilasta voi päätellä paljon myös tutkailemalla virtsasuihkua. Jos kaari katkeilee, suihku heikkenee ja pissaa tipahtelee kengille, on aika hakeutua hoitoon.

– Virtsaputki kulkee eturauhasen läpi. Kun rauhanen kasvaa, virtsaputki ahtautuu ja suihku heikkenee. Ilmiö on sama kuin tukkoon menneessä puutarhaletkussa, Raitanen konkretisoi kaaren muutoksia.

Moni lähtee lääkäriin viimeistään siinä vaiheessa, kun hätä herättää kolmesti yöllä ja kauppareissulla pitää miettiä vessojen sijainnit etukäteen.

Lämpimät housut jalkaan kylmällä kelillä

Jos virtsaa ei tule yrityksistä huolimatta ollenkaan ulos ja kivut ovat kovat, lääkäriin on jo kiire. Tällöin kyseessä saattaa nimittäin olla virtsaumpi. Myös verivirtsaisuus on hälyttävä oire.

– Eturauhastulehdus puolestaan eroaa eturauhasen liikakasvusta siten, että tulehdus aiheuttaa ristiselkään, reisiin, kiveksiin ja penikseen säteilevää kipua. Tulehduspotilaat myös kokevat pakottavaa painetta välilihassa, aivan kuin sinne olisi tungettu tennispallo, Raitanen sanoo.

Kylmettyminen aiheuttaa eturauhastulehdusta, joten vilpoisella kesäkelillä kannattaa pitää lämpimät housut jalassa. Eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun kylmettymisellä ei sen sijaan ole vaikutusta.

Eturauhasvaivoihin on saatavissa tehokkaita lääkkeitä, ja niitä käytetään ensisijaisena hoitokeinona. Myös kirurgisen höyläyshoidon mahdollisuutta voidaan miettiä. Kenenkään ei siis pidä jäädä kesäksi kärvistelemään.

– Miehet eivät onneksi enää häpeile hakea apua. Eturauhasvaivojen hoito parantaa elämänlaatua merkittävästi, eivätkä miehet jää odottelemaan, että vaimot patistavat heidät hoitoon, Mika Raitanen iloitsee.

Termit selviksi

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu: Eturauhanen alkaa kasvaa ikääntymisen myötä. Kaikki eivät saa eturauhasen kasvusta oireita, mutta se saattaa aiheuttaa tihentynyttä virtsaamistarvetta, virtsaamisen aloituksen vaikeutumista sekä suihkun heikentymistä. Virtsatessa saattaa joutua ponnistelemaan, ja kun suihku on saatu päälle, se voi olla heikko. Eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua hoidetaan lääkkeillä ja kirurgisesti.

Eturauhastulehdus: Oirehtii lantionpohjan kipuna, joka voi säteillä ristiselkään, reisiin, kiveksiin ja penikseen. Välilihassa esiintyy pakottavaa painetta. Kylmä altistaa eturauhastulehdukselle. Hoitona kolmikanta: antibiootit, virtsaamista helpottavat lääkkeet ja tulehduskipulääkkeet.

Virtsaumpi: Virtsaamistarve on kova, mutta virtsaa ei yrityksistä huolimatta tule ulos. Alkoholi ja humala altistavat virtsaummelle, varsinkin, jos potilaalla on eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua. Kivulias tila, joka vaatii nopean lähdön lääkäriin. Kuvateksti: Virtsaputki kulkee eturauhasen läpi.

Kun rauhanen kasvaa, virtsaputki ahtautuu ja suihku heikkenee. Suurentunut eturauhanen voi aiheuttaa vaivoja kuten tihentynyttä virtsaamistarvetta. Jos kaari katkeilee, suihku heikkenee ja pissaa tipahtelee kengille, on syytä hakeutua hoitoon.

Lähde: GSK:n tiedote 15.6.2015

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi