Terve.fi

Kun virtsan tulo vaikeutuu

Kun virtsan tulo vaikeutuu
Virtsan tulon vaikeutumisen taustalla on yleensä eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, joka saattaa heikentää elämänlaatua merkittävästi. Virtsaamiseen liittyvistä oireista ei yleensä puhuta herkästi, koska ne koetaan kiusallisiksi.
Julkaistu: 22.3.2011

Eturauhanen kasvaa iän myötä. Suurentunut eturauhanen ei yleensä vaivaa alle 50-vuotiailla mutta sen ylittäneillä liikakasvua on noin 45 prosentilla. Yleisyytensä vuoksi vaiva tunnetaankin hyvin.

Vessakäynneistä hankalia

Eturauhasen kasvusta johtuvat oireet kehittyvät vähitellen. Liikakasvun lisäksi eturauhasessa voi tapahtua muitakin muutoksia, jotka vaikuttavat oireiden ilmenemiseen. Yleisimpiä muita syitä ovat eturauhasen tulehdus tai kylmettymistä seuraava turpoaminen.

Yleisimmät oireet ovat kerääntymisoireet, jotka johtavat tihentyneeseen virtsaamistarpeeseen, yölliseen virtsaamiseen sekä virtsankarkailuun sekä tyhjennysoireet, joilla tarkoitetaan heikentynyttä virtsasuihkua, virtsan tulon viipymistä, ponnistelun tarvetta virtsaamisen yhteydessä, jälkitiputtelua sekä tunnetta että virtsarakko ei tyhjene kokonaan.

Myös virtsaumpi on mahdollinen, jolloin virtsaa ei tule ollenkaan. Virtsaumpi voi syntyä, kun suurentunut eturauhanen painaa virtsaputken mekaanisesti kiinni ja virtsarakko ei pääse tyhjentymään normaalisti.

Mies, rohkeasti lääkäriin

Lääkärin vastaanotolla suoritetaan yleinen terveystarkastus, johon yli 50-vuotiailla tulisi aina liittyä eturauhasen tunnustelu peräaukon kautta. Tunnustelussa arvioidaan eturauhasen koko, muoto, tarkkarajaisuus, mahdolliset kyhmyt ja aristus.

Laboratoriotutkimuksista eturauhaspotilaalta otetaan ainakin virtsanäyte, munuaisten toimintaa kuvaava arvo krea ja PSA eli prostataspesifinen antigeeni. PSA on eturauhasen tilaa kuvaava veriarvo, jolle on asetettu ikämääritteiset raja-arvot. PSA:n mahdolliseen nousuun vaikuttavat mm. ikä, rauhasen koko, eturauhastulehdus, kylmettyminen, virtsatietulehdus ja joskus eturauhassyöpä. Normaali-PSA:ta ei ole olemassakaan, vaan se suhteutetaan aina ikään ja ihmisen kuntoon. Eturauhasen ja virtsateiden rakenteen arviointia voidaan määrittää ultraäänen avulla.

Erikoislääkärin tutkimukset ovat aiheellisia, mikäli potilas on alle 50-vuotias, jos eturauhasen tunnustelussa havaitaan poikkeavaa, mikäli PSA-arvo on selkeästi poikkeava tai jos oireet ovat kehittyneet nopeasti eikä löydöksille ole selkeää selittävää syytä.

Hoito oireiden mukaan

Konservatiivisella hoidolla tarkoitetaan seurantaa tai lääkehoitoa. Nämä ovat käypiä vaihtoehtoja lieväoireisille potilaille, joilla ei ole virtsateiden ahtaumasta johtuvia ongelmia kuten virtsaumpea.

Seuranta soveltuu lieväoireiselle potilaalle varsinkin taudin alkuvaiheessa, koska taudin eteneminen on melko huonosti ennustettavissa. Myös pidemmälle edennyttä tautia on mahdollista seurata ilman varsinaista hoitoa, mikäli potilas ei koe vaivan heikentävän omaa toimintakykyä, huonontavan elämänlaatua eikä ongelmia esiinny.

Tärkeintä on oppia seuraamaan oireita ja tunnistamaan oireiden muutokset, jotka kertovat yleensä taudin etenemisestä.

Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun lääkehoito jaetaan kahteen ryhmään: eturauhasen kokoa vähentäviin lääkkeisiin, joita ovat finasteridi ja dutasteridi, sekä oireita lievittäviin alfa1-salpaajiin, jotka lisäävät virtsasuihkun huippuvirtaumaa ja vähentävät virtsarakkoon jäävän virtsan määrää. Näitä ovat alfutsosiini ja tamsulosiini. Tarvittaessa urologi suunnittelee eturauhasvaivoihin kirurgisen hoidon.

 

Asiaa eturauhasesta

 

  • Eturauhasvaivat ovat miehillä yleisiä ja nykyään niihin on saatavilla hyviä hoitoja.
  • Virtsaamiseen liittyvistä oireista ei yleensä puhuta herkästi, koska oireet koetaan kiusallisiksi.
  • Eturauhasen kasvusta johtuvat oireet kehittyvät vähitellen.
  • Eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu saattaa heikentää elämänlaatua merkitsevästi.
  • Verestä mitattava PSA-arvo on eturauhasen sairauksiin liittyvä merkkiaine, mutta se ei ole syöpäspesifinen.
  • Normaalia PSA-arvoa ei ole olemassakaan, vaan se suhteutetaan ikään ja ihmisen kuntoon.

 

 

<!—[if gte mso 9]>

<![endif]—><!—[if gte mso 9]> Normal 0 false 21 false false false FI X-NONE X-NONE

<![endif]—><!—[if gte mso 9]>

<![endif]—>

1 kommentti