Eturauhastulehduksen tyyppioireita ovat jomottava eturauhaskipu, kipu peräaukon ja peräsuolen alueella sekä tihentynyt virtsaamistarve.
Eturauhanen sijaitsee lantiossa virtsarakon alapuolella kietoutuen virtsaputken ympärille. Sen läpimitta on noin 4 cm ja se painaa noin 20 grammaa. Eturauhasessa on runsaasti rauhasia, joiden erite laskeutuu tiehyitä pitkin virtsaputkeen. Eturauhasella on tärkeä merkitys suvun jatkamisessa.
Eturauhasen tulehdus tarkoittaa tiehyissä ja rauhasissa olevaa tulehdusta. Tulehdus voi olla joko bakteereista johtuva tai ei-bakteeriperäinen.
Lue lisää eturauhasen tulehduksesta: Eturauhasen tulehduksen oireet ja hoito
Sairaus on varsin yleinen miesten ongelma kaikkialla maailmassa. Sen esiintyvyys vaihtelee 5-15 %:n välillä aikuisväestössä. Noin joka viides mies kärsii eturauhastulehduksesta vähintään kerran vuodessa.
Kylmettyminen voi laukaista oireet
Eturauhastulehduksen aiheuttamat yleisimmät oireet ovat tihentynyt virtsaamisen tarve ja jomottava kipu.
Kiveksissä ja siittimen päässä saattaa tuntua paineen tunnetta ja vihlomista. Siitin voi tuntua kylmältä ja kivekset pyrkivät nousemaan kivespussin yläosaan.
Myös peräaukon ja peräsuolen alueella voi esiintyä kipua tai jomotusta. Istuminen on usein vaikeaa, tuntuu kuin istuisi kimmoisan tyynyn tai omenan päällä. Lantion alueen kipu pahenee usein istuessa ja juostessa.
Virtsaamistarve lisääntyy, virtsaamisen aloitus saattaa vaikeutua, virtsasuihku katkeilee ja virtsaamisen jälkeen esiintyy tiputtelua.
Oletko kuullut eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta? Tutustu sen oireisiin
Sairaus on luonteeltaan krooninen eli se toistuu herkästi varsinkin syksyisin ja keväisin. Hirvenmetsästyksen ja pilkkimisen aikoihin moni mies sairastaa eturauhastulehduksen. Usein tulehduksen laukaisee rauhasen kylmettyminen esimerkiksi polkupyöräilyn, kastumisen tai alapään jäähtymisen seurauksena. Miehet eivät varaudu pitämään alapäätään lämpimänä.
Eturauhastulehduksen diagnostiikka perustuu oireisiin, lääkärin tekemään eturauhasen tutkimukseen, laboratorio- ja ultraäänitutkimuksiin.
Lääkkeet ja lämpö lievittävät
Bakteeriperäisessä eturauhastulehduksessa sairaus hoidetaan antibiooteilla. Hoito voi kestää useita viikkoja.
Ei-bakteeriperäisen eturauhastulehduksen hoito on toisinaan haastava ja jopa vaikea. Hyvää ja tehokasta hoitoa ei aina löydä, ja hoitojen teho vaihtelee yksilöstä toiseen.
Antibiootit helpottavat oireita, mutta eivät aina auta. Tulehduskipulääkkeet auttavat ja helpottavat oloa. Eturauhasen hieronta saattaa helpottaa painetta ja jomotusta, mutta se on vaikea suorittaa. Lämpimät istumakylvyt ovat hyviä ja yleensä lämpöhoito eri muodoissa (lämpötyyny, lämminvesipullo, jyväpussi, sauna, suihku) auttaa. Sopiva liikunta, kuntosaliharjoitus ja venytysharjoitukset ovat suositeltavia ja usein auttavat oireisiin.
Tutustu lisäksi tietopakettiin eturauhassyövästä
Eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun käytettyjä lääkkeitä, kuten finasteridia, tamsulosiinia tai alfutsosiinia voidaan kokeilla ja niistä saattaa saada helpotusta. Toisinaan tarvitaan mieltä rauhoittavia lääkkeitä.
Usein käy niin, että potilaan tulisi oppia elämään eturauhastulehduksen aiheuttamien oireiden kanssa. Ennuste on aina hyvä eikä sairaus vie miestä mukanaan.
Artikkelia on muokattu 21.8.2019.