Terve.fi

Rytmihäiriöt - 88723

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu: 12.12.2017

Kysymys:

Hei Olen 52-vuotias nainen, 178 cm 73 kg. Vaivana muutaman vuoden jatkuneet ajoittaiset rytmihäiriöt, ekg:t ja vrk piuhoissa mittaria kantaen eivät ole paljastaneet mitään vakavaa. Viime keväänä tykytys ”jäi päälle” ja sain Bisoprololia 2,5 mg/pv. Kuinka kauan tuota voi syödä, kun siitä on kuitenkin apua? Olen pari kertaa koettanut jättää sen pois, mutta seurauksena ahdistuksen tunne rinnan keskellä ja muljahtelut (pahenenevat lepoasennossa). Kun kuntoilen, pulssi ei sykemittarin mukaan nouse 110 lyöntiä korkeammaksi. Johtuuko se lääkkeestä? Miten sydän tässä tilanteessa voi, kun syke jää alhaiseksi? Vahvistuuko se, niinkuin rasituksessa luulisi käyvän? Vai ylirasittuu? Voinko jatkaa kuntoilua? Lisätutkimusten tarvetta? Minulla on myös nivelreuma (Trexan 2,5 mg/vk) ja neuropatia (syytä ei löydetty)

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

rytmihäiriöt lienevät pääasiassa lisälyöntejä (tuntuvat muljahduksina ja ikäänkuin lyönti jäisi väliin, kun lisälyönnin jälkeen on tavallista pitempi tauko seuraavaan lyöntiin). Tykytyskohtauksissa, takykardioissa, pulssi on tasainen, nopea, usein 150-200/min. Bisoprololi on beetasalpaaja. Se hidastaa pulssia eikä salli pulssin nousevan kovin korkealle. Kova rasitus väsyttää, kun pulssi ei pääse nousemaan. Kun bisoprololi kuitenkin pitää rytmihäiriöt kurissa, kannattaa sitä jatkaa ja kuntoilla siten, ettei pulssin tarvitse nousta yli sadan. Sinänsä bisoprololi helpottaa sydämen kuormaa alentamalla myös verenpainetta. Elimistö ylirasittuu, jos pulssi ei pääse nousemaan maksimiin ja tulee hapenpuutetta. Tämän vuoksi kuntoilun aste pitää sovittaa sen mukaisesti. Muuten kyllä lääkettä voi käyttää jatkuvasti, jos tarvetta on. Kevyt kuntoilukin on paljon parempi kuin ei kuntoilua ollenkaan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.