Eteisvärinä eli flimmeri on sydämen yleisin rytmihäiriö. Häiriössä sydämen eteiset eivät supistu säännöllisesti vaan ikään kuin värisevät. Siitä johtuvat eteisvärinälle tyypilliset oireet, nopea ja epäsäännöllinen syke.
Lisätietoa eteisvärinän oireista.
Flimmerin taustalla on usein sydänsairaus tai riskitekijä. Yleisempiä syitä ovat korkeaan verenpaineeseen, läppävikaan, sepelvaltimotautiin tai sydäninfarktiin liittyvä laajentunut sydän. Runsas alkoholin käyttö voi aiheuttaa tervesydämiselle hetkellisen eteisvärinäkohtauksen (ns. krapulaflimmeri). Muita eteisvärinälle altistavia tekijöitä voivat olla kilpirauhasen liikatoiminta ja diabetes. Neljäsosalla eteisvärinäpotilaista sydämestä ei löydy selittävää tekijää.
Millainen on eteisvärinän ennuste? Lue lisää eteisvärinästä.
Eteisvärinä altistaa hoitamattomana verihyytymien muodostumiselle sydämen eteisissä. Sieltä ne voivat lähteä verisuonistoa pitkin muualle kehoon. Pelätyin seuraus on aivovaltimoveritulppa, joka voi aiheuttaa aivohalvauksen. Ilman hoitoa riski on 2–17-kertainen muista sairauksista riippuen.
Eteisvärinän hoidossa on kaksi hoitolinjaa: rytmin- ja sykkeenhallinta.
Miten eteisvärinää hoidetaan? Lue eteisvärinän hoidosta.
Lähteet:
Heikkilä J ym. (toim.) 2008, Kardiologia 2. uudistettu painos. Duodecim. Helsinki .
Jousimaa JP ym. (toim.) 2013, Lääkäri Käsikirja 11. painos. Eteisvärinän hoitolinjan valinta: sykkeen- vai rytminhallinta? Duodecim. Helsinki .
Eteisvärinä (online). Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Kardiologisen Seuran asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2017 (viitattu 13.2.2018). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi