Eteisvärinä (flimmeri)

Eteisvärinä eli flimmeri on sydämen yleisin rytmihäiriö. Sen tyypillisin oire on nopea ja epäsäännöllinen syke.

Eteisvärinä eli flimmeri on sydämen yleisin rytmihäiriö. Häiriössä sydämen eteiset eivät supistu säännöllisesti vaan ikään kuin värisevät. Siitä johtuvat eteisvärinälle tyypilliset oireet, nopea ja epäsäännöllinen syke.

Flimmerin taustalla on usein sydänsairaus tai riskitekijä. Yleisempiä syitä ovat korkeaan verenpaineeseen, läppävikaan, sepelvaltimotautiin tai sydäninfarktiin liittyvä laajentunut sydän. Runsas alkoholin käyttö voi aiheuttaa tervesydämiselle hetkellisen eteisvärinäkohtauksen (ns. krapulaflimmeri). Muita eteisvärinälle altistavia tekijöitä voivat olla kilpirauhasen liikatoiminta ja diabetes. Neljäsosalla eteisvärinäpotilaista sydämestä ei löydy selittävää tekijää.

Eteisvärinä altistaa hoitamattomana verihyytymien muodostumiselle sydämen eteisissä. Sieltä ne voivat lähteä verisuonistoa pitkin muualle kehoon. Pelätyin seuraus on aivovaltimoveritulppa, joka voi aiheuttaa aivohalvauksen. Ilman hoitoa riski on 2-17-kertainen muista sairauksista riippuen.

Eteisvärinän hoidossa on kaksi hoitolinjaa: rytmin- ja sykkeenhallinta.

Lähteet:

Heikkilä J ym. (toim.) 2008, Kardiologia 2. uudistettu painos. Duodecim. Helsinki

Jousimaa JP ym. (toim.) 2013, Lääkäri Käsikirja 11. painos. Eteisvärinän hoitolinjan valinta: sykkeen- vai rytminhallinta? Duodecim. Helsinki

Eteisvärinä (online). Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Kardiologisen Seuran asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2017 (viitattu 13.2.2018). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi

Pysy mukana!
Tilaa uutiskirjeemme tästä