Terve.fi

Älypuhelinsovellus tunnistaa eteisvärinän kotioloissa

Älypuhelinsovellus tunnistaa eteisvärinän kotioloissa
Älypuhelimeen kehitetty sovellus tunnistaa eteisvärinän ilman ylimääräisiä lisälaitteita. Markkinoilla uusi sovellus voi olla jo ensi vuoden aikana. Lue lisää sovelluksesta.
Julkaistu 4.11.2016

Älypuhelimeen kehitetty sovellus tunnistaa eteisvärinän ilman ylimääräisiä lisälaitteita. Markkinoilla uusi sovellus voi olla jo ensi vuoden aikana.

Turkulaistutkijoiden aikaansaannos tunnistaa eteisvärinän yli 95 prosentin varmuudella. Nykyisin kotioloissa käytettävät EKG-laitteet toimivat lähinnä pitkäaikaisseurannassa eivätkä siinäkään erityisen hyvin.

Uusi sovellus on uraa uurtava, sillä se toimii älypuhelimen oman teknologian turvin. Sydämen toimintaa mittaavat puhelimen kiihtyvyysanturi ja gyroskooppi. Ne löytyvät lähes kaikista älypuhelimista. Lisälaitteita ei tarvita, vaan pelkkä sovelluksen lataaminen omaan älypuhelimeen riittää.

Itse mittaus on hyvin yksinkertaista ja onnistuu kotioloissa keltä tahansa. Ennen mittausta asetutaan selinmakuulle. Puhelin asetetaan rinnan päälle ja sovelluksesta käynnistetään mittaus. Sovellus analysoi tulokset ja antaa vastauksen kyllä tai ei sen mukaan, onko käyttäjällä eteisvärinä vai ei.

Eteisvärinä aiheuttaa aivoinfarkteja, joista jopa 70 prosenttia voitaisiin ehkäistä ehkäisevällä lääkityksellä. Usein lääkitys jää kuitenkin aloittamatta, sillä eteisvärinäkohtaukset ovat satunnaisia ja vähäoireisia tai jopa oireettomia. Kotimittauksen helpottuessa eteisvärinän havaitseminen olisi todennäköisempää.

Suomalaisinnovaatiota on jo testattu sekä eteisvärinäpotilailla että terveillä kontrolliryhmäläisillä. Kuluttajien käsiin sovellus on tarkoitus saada vuoden 2017 aikana.

Lue lisää:

Eteisvärinä – yleisin sydämen rytmihäiriö

Eteisvärinä: Laihduttaminen hillitsee eteisvärinää

Kommentoi »