Terve.fi

Suklaa voi vähentää rytmihäiriöiden riskiä

Suklaa voi vähentää rytmihäiriöiden riskiä

Syömällä pienen määrän suklaata viikoittain saattaa voida vähentää eteisvärinän todennäköisyyttä. Lue lisää.
Mainos

Syömällä pienen määrän suklaata viikoittain saattaa voida vähentää eteisvärinän todennäköisyyttä, kertovat tanskalaistutkijat. Vastavalmistuneessa tutkimuksessa yhdestä kolmeen kertaa kuussa suklaata syövillä oli keskimäärin 10 prosenttia pienempi riski eteisvärinään kuin niillä, jotka söivät suklaata harvemmin kuin kerran kuussa.

Tutkijat kirjoittivat BMJ Heart-lehdessä, että kaakaota sisältävät tuotteet sisältävät suuria määriä flavonoideja, joiden uskotaan vähentävän tulehduksia, rentouttavan verisuonia ja toimivan antioksidantteina.

Viimeaikoina tehtyjen tutkimusten mukaan varsinkin tumman suklaan syöminen on lisäksi yhteydessä sydämen terveyden kohenemiseen sekä sydänsairausten määrän laskuun. Suklaan ja eteisvärinän vähenemisen välisestä yhteydestä ei kuitenkaan ole juurikaan tutkimusta, eikä tämänkään tutkimuksen pohjalta ei voida sanoa varmasti, että juuri suklaa vähensi rytmihäiriöiden määrää.

Tutkijat käyttivät eräässä toisessa pitkittäistutkimuksessa 55 502 tanskalaiselta henkilöltä kerättyjä tietoja. Seurantajakson alkaessa vuosien 1993 ja 1997 välillä tutkittavat olivat 50 – 64 vuotiaita. Tämän jälkeen heitä seurattiin keskimäärin 13,5 vuoden ajan. Tutkijat yhdistivät pitkittäistutkimuksen tiedot Tanskan kansallisiin terveystilastoihin, joissa oli tutkimuksen ajalta 3346 eteisvärinätapausta.

Niillä, jotka tutkimuksen alussa söivät noin 30 grammaa suklaata viikossa, oli 17 prosenttia pienempi riski kärsiä eteisvärinästä tutkimuksen lopussa. Niillä, jotka söivät kahdesta kuuteen annosta suklaata viikossa, oli 20 prosenttia pienempi todennäköisyys kärsiä eteisvärinästä. Sen jälkeen hyöty ei enää kasvanut, ja yli 30 grammaa suklaata päivässä syövillä oli 16 prosenttia pienempi todennäköisyys kärsiä eteisvärinästä.

Naisilla riski oli pienimmillään niillä, jotka söivät yhden 30 gramman annoksen suklaata viikossa, ja miehillä riski pieneni eniten niillä, jotka söivät kahdesta kuuteen annosta suklaata viikossa.

Lähde: BMJ Heart

Tutkimus: Sleep Health 2017.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Onko suklaan syöminen hyväksi sydämelle?

Suklaan syönti näkyy suolen bakteeristossa

Julkaistu: 31.5.2017