Suklaa voi olla hyväksi ja edistää terveyttä. Tumman suklaan kaakaopitoisuuden tulisi olla vähintään 70 prosenttia, jotta siitä saataisiin riittävästi terveyteen vaikuttavia antioksidantteja.
Kaakao ja tumma suklaa sisältää flavonoideja, kuten katekiineja ja proantosyaaneja. Nämä yhdisteet toimivat vahvoina antioksidantteina.
Suklaan antioksidanttipitoisuuteen vaikuttaa sen kaakaopitoisuus. Tumma suklaa voi parhaimmillaan sisältää paljon terveyteen positiivisesti vaikuttavia antioksidantteja. Kaakaota ja tummaa suklaan terveysvaikutuksia on tutkittu eniten sydän- ja verisuoniterveyteen liittyen. Alustavia tuloksia on saatu myös muistin, tarkkaavaisuuden ja kognition saralta.
Suklaanvalmistusprosessi tuhoaa suuren osan suklaan flavonoideista. Etenkin suklaan kitkeryyden poistamiseksi tehtävä alkalointi sekä kaakaopavun paahtaminen pienentävät suklaan antioksidanttipitoiuuksia. Tumman, sokeroimattomien kaakaojauheiden antioksidanttipitoisuudet voivat olla jopa 2–10 kertaa suurempia kuin tumman suklaan.
Kaakao sisältää myös runsaasti mineraaleja, kuten magnesiumia. Raakasuklaassa on jäljellä enemmän flavonoideja kuin tavallisessa tummassa suklaassa. Tumman suklaan kaakaopitoisuuden tulisi olla vähintään 70 prosenttia, jotta siitä saataisiin riittävästi terveyteen vaikuttavia antioksidantteja.
Tummaa suklaata, kuten pähkinöitäkin, kannattaa nauttia kohtuudella noin 30 g/vrk. Myös sokeroimattoman kaakaon nauttiminen esimerkiksi stevian kera voi olla hyvä tapa saada paras terveyshyöty kaakaon antioksidanteista. Tutkimukset kaakaon ja suklaan terveyseduista on saatu lähes yksinomaan lyhytaikaisista tutkimuksista. Lisää tietoa kaivataan etenkin pitkäaikaisen käytön vaikutuksista terveyteen.
Lähde: Huippukuntoon.fi
Lue lisää: