Terve.fi

Suklaan syönti näkyy suolen bakteeristossa

Suklaan syönti näkyy suolen bakteeristossa
Belgiassa on tehty tutkimus siitä, miten elintapamme ja ruokavaliomme muokkaavat suolistossa olevaa bakteeristoamme.
Julkaistu: 21.11.2016

Belgialaiset tutkijat ovat tehneet tutkimuksen siitä, miten elintapamme ja ruokavaliomme muokkaavat suolistossa olevaa bakteeristoamme. Leuvenin katolisen yliopiston professori Jeroen Raes tutkimusryhmineen tutki yli 1100 henkilön elintapoja ja suoliston bakteeristoa. Kyseessä on toistaiseksi laajin koskaan tehty tämän kaltainen tutkimus.  

Mielenkiintoisin havainto on, että suklaan syönti näkyi belgialaisten bakteeristossa. Jos tutkittu henkilö oli suklaan ystävä, suolistossa oli bakteereita, joita ei ollut suklaata karttaneilta tutkittavilta. Vieläpä se minkälaista suklaata söi, näkyi bakteerilajien kirjossa.

Jo aikaisemmin on tiedetty, että tumman suklaan positiiviset terveysvaikutukset välittyvät bifidobakteerien ja maitohappobakteerien välityksellä. Tumman suklaan sisältämät polyfenolit ja katekiinit edistävät näiden bakteerien kasvua. Bifidobakteerit ja maitohappobakteerit vaimentavat suolessa esiintyvää tulehdusta, mikä omalta osaltaan vähentää sairastumisriskiä. 

Belgialaiset tutkijat havaitsivat 69 eri tekijää, joilla oli vaikutus suoliston bakteereihin. Antibioottien vaikutus oli odotetusti voimakkaimpia, mutta myös hedelmillä, oluella, kahvilla, lihan syönnillä sekä unella oli varsin voimakas bakteeristoa valikoiva vaikutus. Yllättäen myös antihistamiinien, ehkäisyyn tarkoitettujen hormonivalmisteiden ja tulehduslääkkeiden käyttö heijastui suoliston bakteereihin. Käyttämillämme lääkkeillä ei siis ole vaikutusta vain meihin vaan myös suoliston toimintaan.  

Israelilaiset tutkijat antavat jo tällä hetkellä koehenkilöilleen ravintoneuvontaa ulosteen bakteeriston analyysin perusteella. Tulevaisuudessa ulostenäyte on verinäytteeseen verrattava tutkimuskohde.

Odotettaessa bakteeristotutkimusten yleistymistä on hyvä tietää, että normaali uloste, ei siis liian löysä tai liian kova, liittyi lajirikkaaseen bakteeristoon. Mitä lajirikkaampi suoliston bakteeristo on, sitä terveempiä keskimäärin olemme. Jos siis ulostaminen on helppoa ja vaivatonta, yleensä myös suolen bakteeristo on kunnossa.

Kommentoi »